Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії»
Опубліковано 17 травня 2021 року о 15:00

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії»


Державна інспекція ядерного регулювання пропонує для громадського обговорення проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» (далі – законопроєкт).

Законопроєкт розроблено Державною інспекцією ядерного регулювання України на виконання пункту 187 Плану законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2021 рік, затвердженого постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 р. № 1165-IX.

Законопроєктом пропонується внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», якими, зокрема, передбачається:

1) звільнення від ліцензування:

- діяльності з перевезення радіоактивних матеріалів, що пов’язана з переміщенням радіоактивного матеріалу (завантаження, відправлення, транспортування, включаючи транзитне зберігання, транспортування після зберігання, розвантаження і приймання у кінцевому пункті призначення вантажів радіоактивних матеріалів і упаковок), залізничним, водним та повітряним транспортом, що здійснюються з дотриманням вимог законодавства у сфері перевезення небезпечних вантажів відповідними видами транспорту;

- діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання у разі використання нерадіонуклідних установок та пристроїв, які генерують іонізуюче випромінювання, у частині виконання робіт з їх зберігання (крім транзитного зберігання під час перевезення), отримання (придбання) та передачі (збуту), у тому числі з метою постачання;

- діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання, які відповідають критеріям, встановленим Кабінетом Міністрів України.

2) запровадження процедури отримання суб’єктом діяльності у сфері використання ядерної енергії підтвердження органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки відповідності джерел іонізуючого випромінювання критеріям, за якими діяльність з використання цих джерел іонізуючого випромінювання звільняється від ліцензування, та порядку прийняття органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки рішення із зазначеного питання.

3) удосконалення ліцензування шляхом виключення переоформлення ліцензії, як такого, що не передбачене правом ЄС та, у зв’язку з цим, перегляду підстав для внесення змін до ліцензій у сфері використання ядерної енергії;  

4) можливість залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду та наводяться підстави для прийняття такого рішення. Введення такої норми оптимізує діяльність органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки та заявника.


Зауваження та пропозиції до законопроєкту приймаються до 10 червня 2021 р. за адресою: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11; тел. +380442771207 або на електронну пошту: [email protected]


Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії»

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця

Аналіз регуляторного впливу


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux