Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання України та Державний секретар з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС
Опубліковано 26 вересня 2022 року о 14:30

У рамках 66-ї Генеральної конференції МАГАТЕ, яка розпочалася сьогодні, 26 вересня 2022 року, відбулася зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова із Державним секретарем з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Джейкобом Ріс-Моггом.

Під час зустрічі основну увагу було приділено Запорізькій АЕС, яка наразі залишається окупованою російськими військовими. Зокрема, Олег Коріков повідомив, що, не зважаючи на постійну присутність на ЗАЕС інспекторів МАГАТЕ, ситуація із дотриманням ядерної та радіаційної безпеки не покращилася: обстріли продовжуються і ЗАЕС довелося працювати в режимі «енергетичного острова», російська військова техніка залишається в машинних залах енергоблоків №1 і №2 та на інших ділянках промислового майданчика, триває недопустимий та ганебний тиск на персонал АЕС – українським фахівцям доводиться працювати у надскладних умовах, проявляючи свій героїзм.

За словами глави української делегації, фактично, найбільша атомна станція в Україні та Європі – Запорізька АЕС – із найбільшого виробника електроенергії перетворилася на споживача. Водночас, безперервне енергопостачання від енергосистеми України, необхідне для підтримки безпечного функціонування, насамперед, систем охолодження ядерного палива, постійно перебуває під загрозою відключення через військові дії у районі розташування ЗАЕС.

Очільник Держатомрегулювання також зазначив, що рекомендації МАГАТЕ щодо створення зони ядерної безпеки довкола ЗАЕС можливо імплементувати лише після повного виведення російських військ та бойової техніки із промислового майданчика ЗАЕС і території довкола станції, припинення обстрілів та відновлення повного контролю української влади над АЕС.

Він додав, що місія МАГАТЕ може бути важливим інструментом для досягнення цієї мети. Водночас, якщо не йдеться про досягнення цих цілей, то подальше перебування представників МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС є невиправдано небезпечним.

У свою чергу, Державний секретар з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Джейкоб Ріс-Могг та представники британської делегації запевнили, що Велика Британія постійно здійснює та готова активізувати надання технічної допомоги Україні з метою підтримки та підвищення ядерної та радіаційної безпеки в умовах військового вторгнення російської федерації.

Олег Коріков зазначив, що Україна високо цінує підтримку та допомогу з боку Великої Британії у цей непростий період для нашої країни.

У ході зустрічі сторони висловили спільну думку щодо необхідності посилення міжнародного тиску на росію, яка вдалася до цинічних актів ядерного тероризму, аж до повного відновлення суверенного права України в її міжнародно визнаних кордонах.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux