Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В. о. Голови Держатомрегулювання на Генконференції МАГАТЕ закликав світову спільноту зупинити ядерний тероризм з боку російської федерації
Опубліковано 26 вересня 2022 року о 13:46

Світовій спільноті не варто розраховувати, що наслідки можливої аварії на одному із ядерних об’єктів України оминуть інші країни. Про це під час виступу на пленарному засіданні Генеральної конференції МАГАТЕ, яка розпочалася 26 вересня 2022 року у Відні (Австрія), заявив глава української делегації, в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Шановні колеги, я закликаю вас не буди байдужими і не розраховувати, що ваші країни оминуть наслідки можливої ядерної аварії, і застосувати всі свої важелі впливу для зупинення країни-окупанта, яка захопила українські ядерні об’єкти, в її терористичній діяльності», - заявив Олег Коріков.

Очільник Держатомрегулювання наголосив, що росія, не зважаючи на статуси ядерної держави і постійного члена Ради Безпеки ООН, вдалася до неспровокованого повномасштабного вторгнення в незалежну державу, здійснила окупацію Запорізької АЕС і Чорнобильської АЕС, продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює пуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.

«Через дії рф увесь світ сьогодні поставлений на межу ядерної катастрофи, наслідки якої будуть глобальними і спрогнозувати їх наразі неможливо. Аварійний викид радіоактивних речовин, у разі виникнення такої катастрофи, в залежності від напрямів переносу повітряних мас, може опинитися на території інших країн», - наголосив Олег Коріков.

Відзначивши важливість місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, глава української делегації констатував, що наразі звіт за результатами цієї місії не наблизив до розв’язання головних проблем: припинення обстрілів ядерних об’єктів, демілітаризації та деокупації ЗАЕС.

«Повне виведення російських окупаційних військ та представників «росатому» з території ЗАЕС повинно стати основним завданням та метою цієї місії», - підкреслив глава української делегації.

Він заявив, що Україна високо цінує ухвалення резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/58 від 15 вересня 2022 року та підтримує заклик до рф стосовно негайного припинення всіх дій проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та щодо них, з метою відновлення повного контролю компетентними органами влади України над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів. Водночас, Олег Коріков нагадав, що вже після ухвалення цієї Резолюції, 19 вересня 2022 року рф завдала удару крилатою ракетою по іншій АЕС – Південноукраїнській. Ракетний удар стався за 300 метрів від ядерних ректорів.

«Якщо ми не зупинимо рф зараз, то будемо вимушені і надалі залишатися заручниками країни-ядерного терориста, і невідомо, яка атомна станція і на території якої країни стане наступною ціллю», - зазначив в.о. Голови Держатомрегулювання.

66-та Генеральна конференція МАГАТЕ розпочалася сьогодні у Відні (Австрія) та триватиме по 30 вересня 2022 року. Участь у ній візьмуть представники 175 держав. Російська агресія, окупація українських ядерних об’єктів і загрози ядерній та радіаційній безпеці – одна головних тем цьогорічної Генконференції МАГАТЕ та низки міжнародних зустрічей за участі української делегації. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux