Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
У Відні відбулися ряд зустрічей української делегації із польськими партнерами
Опубліковано 26 вересня 2022 року о 18:30

Українська делегація на Генеральній конференції МАГАТЕ, яку очолює в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, продовжує свою роботу, зокрема, на полях конференції проведено ряд зустрічей та переговорів із представниками делегації Республіки Польща.

Так, зокрема, у перший день роботи Генконференції МАГАТЕ Олег Коріков зустрівся із Міністром клімату та довкілля Польщі Анною Москвою та детально поінформував про акти ядерного тероризму, до яких вдається росія, обстрілюючи українські атомні електростанції, тримаючи на ЗАЕС своїх військових та техніку, здійснюючи тиск на персонал.

Керівник Держатомрегулювання наголосив на важливості припинення будь-яких військових дій на ЗАЕС та на прилеглій території. Він додав, що наразі живлення власних потреб Запорізької АЕС здійснюється через єдину лінію електропередачі, яка з’єднує станцію із енергосистемою України. У разі її пошкодження, може виникнути аварійна ситуація, яка загрожуватиме виходом радіоактивних речовин у довкілля та важкими наслідками для людей і екології.

Водночас, під час свого виступу на пленарному засіданні Генконференції Анна Москва зазначила, що Україна та Польща мають спільно працювати над питаннями призупинення членства російської федерації в МАГАТЕ, позбавлення країни-агресора усіх прав та привілеїв в Агентстві. Зокрема, вона заявила, що росія має бути виключена із Міжнародного агентства із атомної енергії, якщо не виведе свої війська із Запорізької АЕС. Анна Москва нагадала, що місія МАГАТЕ підтвердила присутність російських військових на території ЗАЕС, а тому має негайно змусити країну-агресора залишити її.

Також, на полях Генконференції, відбулися переговори в.о. Голови Держатомрегулювання Олега Корікова із польським колегою – Президентом Національного агентства з ядерної енергії Польщі Лукашем Млинаркевичем. Очільники державних регуляторів обговорили питання співробітництва за напрямом створення в Україні незалежної автоматизованої системи радіаційного моніторингу із урахуванням досвіду Польщі, де така система успішно функціонує, надаючи регулюючому органу необхідні дані щодо радіаційного стану на території країни.

Зокрема, Олег Коріков зазначив, що в Україні, яка пережила аварію на Чорнобильській АЕС, створення єдиної системи радіаційного моніторингу здійснюється на виконання відповідних Урядових рішень. Тому зараз надважливо побудувати у нашій державі сучасну систему радіаційного моніторингу з урахуванням кращих практик та досвіду країн Європейського Союзу. Президент Національного агентства з ядерної енергії Польщі висловив запевнення про готовність надати необхідну технічну допомогу.

Серед іншого, представники української та польської сторін домовилися здійснювати обмін інформацією щодо радіаційного стану в обох країнах та продовжити роботу над Угодою про співпрацю між ядерними регуляторами України та Польщі.

Також у ході зустрічі Олег Коріков та Лукаш Млинаркевич обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС, підсумки Місії МАГАТЕ на ЗАЕС, Резолюцію Ради Керуючих Агентства та ініціативу щодо створення зони ядерної безпеки довкола станції.

Лукаш Млинаркевич запевнив, що Національне агентство з ядерної енергії Польщі, як і сьогодні, у подальшому всебічно підтримуватиме українську позицію в МАГАТЕ та всіляко сприятиме імплементації рішень щодо деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux