Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Україна представила в МАГАТЕ Національну доповідь
Опубліковано 29 червня 2022 року о 19:05

Сьогодні, 29 червня 2022 року, у ході роботи Сьомої наради договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, що наразі проходить у штаб-квартирі МАГАТЕ (м. Відень), делегація України представила Сьому Національну доповідь про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної Конвенції.

Під час презентації доповідачі – Глава делегації – виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег КОРІКОВ та директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Наталія РИБАЛКА представили інформацію про функціонування та розвиток системи поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом (РАВ та ВЯП) в Україні протягом звітного періоду, з часу представлення попередньої Шостої Національної Доповіді у 2018 році.

У презентації були висвітлені питання, що охоплюються Об’єднаною конвенцією, а саме щодо системи державного управління та регулювання, заходів з розвитку нормативно-правової бази, виконання національної стратегії та програм стосовно поводження з РАВ та ВЯП, фінансового забезпечення, прогресу із створення та експлуатації об’єктів, призначених для поводження з РАВ та ВЯП, зняття з експлуатації ядерних установок, поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання, реабілітації радіаційно-забруднених об’єктів та територій.

Разом із цим, були представлені наслідки широкомасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, захоплення та окупації ядерно-радіаційних об’єктів в Україні, підвищення ризиків та виникнення дефіцитів безпеки, пов’язаних із війною, негативний вплив воєнних дій на радіаційну безпеку та збереженість джерел іонізуючого випромінювання.

«Ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги безпеки, а також свої міжнародні зобов’язання як члена ООН та МАГАТЕ, росія здійснила цинічні та жорстокі вторгнення та подальші захоплення території зони відчуження та майданчика Чорнобильської АЕС, міста Енергодара та майданчика Запорізької АЕС, на якому розміщено 7 ядерних установок, прицільними артилерійськими обстрілами завдано значних пошкоджень ядерному науково-дослідному комплексу «Джерело нейтронів» у Харкові», - наголосив Олег КОРІКОВ.

У доповіді зазначено, що сьогодні головні зусилля України та її міжнародних партнерів сконцентровані на деокупації ядерних об’єктів та ліквідації і подоланні наслідків військових дій для системи ядерної безпеки. Оскільки, російські окупанти викрали чимало засобів безпеки і індивідуального захисту, техніки та транспорту. Внаслідок бойових дій розірвано логістичні ланцюги для ротації персоналу та постачання обладнання, матеріалів, медичних засобів тощо, необхідного для експлуатації та обслуговування ядерних установок, пошкоджено електромережі та канали зв’язку.

Глава української делегації підкреслив, що, до початку повномасштабного військового вторгнення, Україна у повному обсязі виконувала передбачені Об’єднаною конвенцією зобов’язання, постійно впроваджувала заходи, які забезпечують відповідний рівень ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. 

«Україна і надалі готова виконувати усі свої міжнародні зобов’язання за Об’єднаною конвенцією після виведення військових російських військових з території ядерних об’єктів України», - запевнив Олег КОРІКОВ.

Під час зауважень та коментарів до доповіді України, представники договірних сторін Об’єднаної конвенції, зокрема Великобританії, США, Нідерландів, Польщі, Литви, Канади, висловили свою підтримку Україні та зазначили, що військові дії рф впливають не лише на Україну, але й становлять загрозу як для Європейських країн, так і для світу в цілому.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux