Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Росія порушує основні принципи ядерної безпеки – заяви США та Канади
Опубліковано 30 червня 2022 року о 09:09

Сполучені Штати Америки закликали делегації Сьомої наради договірних сторін із розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами зробити усе можливе, щоб допомогти Україні та МАГАТЕ відновити безпечні умови при поводжені з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. Про це йдеться у офіційній заяві делегації США до учасників Сьомої народи договірних сторін.

«Російська неспровокована війна проти України глибоко загрожує всім основним цілям Об’єднаної конвенції. І ми повинні визнати, що безпрецедентні події в Україні несуть загрози ядерній безпеці у всьому світі», - йдеться у документі.

У заяві також зазначається, що Сполучені Штати засуджують військові дії росії в Україні та повністю підтримують міжнародні зусилля щодо збереження безпеки при поводжені з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.

США наголошують, що належний захист і безпека при поводженні із відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами – це те, чого має неухильно дотримуватися світова спільнота.

Із засудженням російської військової агресії та закликом припинити ворожі дії на українських ядерних об’єктах виступила делегації Канади. У заяві підкреслюється, що необхідно відновити повний контроль компетентних українських органів над усіма ядерними об’єктами у межах міжнародно визнаних кордонів нашої держави.

У документі наголошується, що росія, яка є договірною стороною Об’єднаної конвенції, продовжує свою жахливу та невиправдану війну проти України, включаючи напади на ядерні об’єкти.

«Неспровоковане вторгнення президента Путіна в Україну є грубим порушенням міжнародного права, ігноруванням принципів та намірів Об’єднаної конвенції та перешкоджанням здатності України виконувати свої зобов’язання за Об’єднаною конвенцією. Силове захоплення українських ядерних об’єктів на Чорнобильській та Запорізькій АЕС безпосередньо загрожувало та продовжує загрожувати безпеці цих об’єктів та їхнього цивільного персоналу, а також ризикує спровокувати ядерний інцидент, який може мати значні людські та екологічні наслідки», - зазначається у документі.

Водночас, Канада продовжує підтримувати Україну та український народ перед обличчям триваючої та безглуздої агресії.

USA Written Statement on Ukraine for Joint Convention_US1.pdf

Written Statement from Canada_CA1.pdf


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux