Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Робочі зустрічі делегації України у рамках проведення Сьомої наради договірних сторін Об’єднаної конвенції
Опубліковано 01 липня 2022 року о 18:30

На полях Сьомої наради договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами делегація України провела ряд робочих зустрічей. Під час яких було представлено актуальну інформацію щодо поточної ситуації в Україні, пов’язаної із військовим вторгненням рф, захопленням ядерних установок, руйнуванням об’єктів інфраструктури та населених пунктів України, що має негативні наслідки, у тому числі, для ядерної та радіаційної безпеки у державі, забезпеченням у поточних умовах регулювання ядерної та радіаційної безпеки. З боку міжнародних партнерів висловлено щиру підтримку Україні та готовність до співробітництва та допомоги.

У ході зустрічі 27 червня із директором відділу Європа Департаменту Технічного Співробітництва пані Ева-Кулі Кала, координатором Технічного Співробітництва України з МАГАТЕ пані Катериною Дефран, координатором від МАГАТЕ з надання Україні невідкладної міжнародної технічної допомоги через систему RANEТ – пані Світланою Нестеровською Мажденаровою, обговорили шляхи активізації подальшого співробітництва України з МАГАТЕ у рамках національних проєктів і започаткованої МАГАТЕ широкомасштабної програми надання нашій країні невідкладної міжнародної підтримки з ядерної та радіаційної безпеки. У зв’язку із військовим вторгненням рф та впливом цих обставин на можливість реалізації та актуальність заходів, передбачених у проєктах співробітництва, необхідно здійснити актуалізацію потреб української сторони з метою підвищення ефективності та спрямування підтримки на вирішення найбільш нагальних потреб щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.  

Під час зустрічі з послом Сполучених Штатів Америки при міжнародних організаціях ООН у Відні пані Лорою Холгейт, яка відбулася 28 червня, отримано повну підтримку Україні у її боротьбі із російськими загарбниками. Усі питання, пов’язані із необхідною підтримкою України у сьогоднішніх непростих умовах, знаходяться під постійною увагою на найвищому рівні у США. 

Також 28 червня відбулась зустріч із директором Департаменту гарантій МАГАТЕ паном Гарольдо Бароззо, якого проінформовано про те, що українська сторона виконує умови Угоди про гарантії між Україною та МАГАТЕ на усіх об’єктах, без виключення, у тому числі на Запорізькій АЕС, яка окупована рф.

Із координатором Конвенції про ядерну безпеку (CNS) та вченим секретарем NUSSC паном Мирославом Швабом, 28 червня, обговорили питання підготовки до чергової наради договірних сторін Конвенції про ядерну безпеку.

Зустріч із представниками делегації Великобританії 29 червня – Головою правління офісу ядерного регулювання – Головним інспектором ядерної галузі паном Марком Фойєм, заступником Головного інспектора (ONR) паном Полом Діксом, Головним науковцем Агенції з охорони навколишнього середовища та представником Постійного представництва Великобританії, була присвячена можливим напрямам партнерського співробітництва між регулюючими органами Великобританії та України щодо вирішення питань поводження з деградованим ядерним паливом, поводження із опроміненим графітом, в рамках зняття з експлуатації, безпеки використання джерел іонізуючого випромінювання та поводження із відпрацьованими джерелами.

Під час зустрічі з Гендиректором МАГАТЕ паном Рафаелем Маріано Гроссі, 30 червня досягнуто повне взаєморозуміння про те, що забезпечити безпеку місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, в умовах коли ця АЕС перебуває у окупованому стані російськими військовими, не є можливим. Єдиним рішенням, що може забезпечити безпечну експлуатацію АЕС є повна її деокупація та повернення під контроль України. У тому числі, це дозволить відновити безпечні умови для перебування на майданчику ЗАЕС як інспекторів МАГАТЕ, так і інспекторів Держатомрегулювання.  Сторони домовились робити все можливе для досягнення цієї мети.

Крім цього, Глава делегації України Олег Коріков звернув увагу пана Гроссі, на те, що російська федерація в своїй презентації, розміщеній на закритому сайті Об’єднаної конвенції 29 червня 2022 року, вказала територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, як складову частину російської федерації. Такі дії рф є спробою легітимізувати анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що суперечить ряду резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Гендиректор МАГАТЕ підтримав позицію України з цього питання.

Під час зустрічі із заступником Генерального директора МАГАТЕ – директором департаменту ядерної та фізичної безпеки пані Ліді Еврар, 01 липня, обговорили деталі реалізації широкомасштабної програми міжнародної технічної підтримки України з ядерної та радіаційної безпеки. Українську делегацію поінформовано, що на сьогодні допомогу України вже запропоновано з боку 11 країн (Австралії, СЩА, Румунії, Угорщини,Франції, Німеччини, Швеції, Ізраїлю, Японії, Канади, Швейцарії), загальним обсягом 37 млн. євро.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux