Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
На Запорізькій АЕС може виникнути ситуація з нестачею запчастин через відсутність поставок: український регулятор
Опубліковано 05 липня 2022 року о 09:05

Інтерв’ю Виконуючого обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної безпеки України Олега Корікова виданню «S&P Global»

Виконуючий обов’язки Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України зазначив у своєму інтерв'ю, яке він дав в Брюсселі 21 червня, що на Запорізькій АЕС може виникнути ситуація з нестачею запчастин, якщо українська сторона не поповнить їх.

Олег Коріков, виконуючий обов’язки Голови Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) зазначив, що запчастини є на всіх станціях, і якщо до недавнього часу на Запорізькій АЕС були в наявності всі необхідні запчастини, то наразі немає можливості їх поповнити, оскільки, на даний момент, станція контролюється Росією. За його словами, йдеться про клапани і витратні матеріали, які використовуються під час експлуатації станції.

24 лютого Росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. 4 березня російські війська взяли під контроль Запорізьку АЕС і місто-супутник Енергодар, хоча персонал НАЕК «Енергоатом» продовжує експлуатацію АЕС.

У Відні пан Коріков також повідомив, що Держатомрегулювання хотіло б відкласти відвідування Запорізької АЕС представниками МАГАТЕ з метою проведення інспекції, до моменту звільнення станції з-під контролю російської сторони, оскільки Держатомрегулювання не може гарантувати безпеку інспекторів МАГАТЕ під час такого візиту. Рафаель Маріано Гроссі, Генеральний директор МАГАТЕ, неодноразово заявляв, у тому числі 29 червня, що, зважаючи на незвичну ситуацію, відвідування майданчика АЕС представниками МАГАТЕ матиме вирішальне значення для забезпечення ядерної безпеки та захищеності та гарантій безпеки.

«Присутність російських окупантів на ЗАЕС несе загрозу для станції. Російські окупанти тероризують персонал Запорізької АЕС та жителів Енергодару – міста-супутника, в якому проживає багато працівників станції», - сказав він.

«Така ж сама ситуація була і на ЧАЕС під час її окупації, але зараз станція знаходиться під повним контролем України», – додав пан Коріков.

«Ситуація на ЗАЕС залишається складною, боєприпаси знаходяться безпосередньо на станції, це абсолютно неприпустимо з точки зору безпеки, на майданчику станції розміщено понад 50 одиниць російської військової техніки, багато вибухівки встановлено навколо майданчика станції, це дуже небезпечно», - зазначив він.

Олег Коріков підтвердив, що всі АЕС України, які наразі знаходяться під контролем українського уряду, зараз працюють у штатному режимі, але немає впевненості в тому, що так відбуватиметься і надалі.

«Величезна кількість інфраструктури та виробничих потужностей у країні були знищені в наслідок російської агресії, що створює серйозний ризик для подальшого постачання запчастин і замінних елементів на енергоблоки України», - додав пан Коріков.

Пан Коріков також зазначив, що українські АЕС постійно знаходяться під загрозою ракетного удару, що над АЕС, у тому числі над Запорізькою АЕС, літають російські крилаті ракети, що створює реальні ризики ядерної аварії.

«Атомні станції просто не призначені для роботи в таких умовах і не мають захисту на випадок військових дій. Такі об’єкти вразливі, світова спільнота не могла навіть уявити собі, що такі атаки можливі», – сказав пан Коріков.

Також, за словами Олега Корікова, існує реальна загроза пошкодження енергопостачання в умовах бойових дій, що тривають в Україні.

«Стабільне електропостачання знаходиться під загрозою, охолодження палива знаходиться в зоні ризику [якщо буде перервано електропостачання будь-якого енергоблоку], це викликає велике занепокоєння. У разі неможливості негайного відновлення електропостачання та, у разі недопуску аварійно-рятувальних служб, це може призвести до виходу радіоактивних речовин із тепловиділяючих збірок і до аварії», – повідомив він.

Пан Коріков зазначив, що світу потрібні нові стандарти, щоб подібна ситуація не повторилася знову. Також він додав, що світ міг би посилити міжнародний режим з тим, щоб запобігти початку бойових дій проти будь-якої держави, яка має атомні електростанції, але для цього потрібен світовий консенсус.

Відмова від російського ядерного палива 

Пан Коріков заявив, що НАЕК «Енергоатом» вирішив відмовитися від подальших поставок ядерного палива з Росії і що країна працює за принципом переходу на дружнього постачальника палива.

Керівник Держатомрегулювання зазначив, що ядерне паливо компанії Westinghouse використовується в Україні починаючи з 2015 року і, що за цей час не було жодного порушення нормальної експлуатації.

За словами пана Корікова, на даний момент чотири енергоблоки з реакторами типу ВВЕР-1000 Запорізької АЕС і два енергоблоки Південноукраїнської АЕС вже працюють на паливі компанії Westinghouse, а НАЕК «Енергоатом» розпочав завантаження палива компанії Westinghouse на третьому енергоблоці РАЕС.

Відповідаючи на запитання, скільки палива для енергоблоків з реакторами типу ВВЕР зараз має Україна з тим, щоб її електростанції могли продовжувати працювати, пан Коріков сказав, що компанія Westinghouse повідомила Україні, що вона може постачати паливо на всі українські енергоблоки впродовж двох років і що наразі Україна має достатньо палива для енергоблоків з реакторами типу ВВЕР з тим, щоб станції продовжували стабільно працювати до того часу.

Він також висловив впевненість в тому, що компанія Westinghouse зможе забезпечити паливом всі українські станції в межах цього терміну.

Пан Коріков повідомив, що НАЕК «Енергоатом» знаходиться в процесі переводу двох енергоблоків Рівненської АЕС з реакторами типу ВВЕР-440 на ядерне паливо компанії Westinghouse. Єдиним кваліфікованим постачальником палива для енергоблоків з реакторами типу ВВЕР-440 впродовж останніх років був Росатом.

«Перший цикл постачання ядерного палива компанії Westinghouse на РАЕС буде завершено до кінця наступного 2023 року», - повідомив пан Коріков.

Допомога МАГАТЕ 

Пан Коріков зазначив, що у квітні 2022 року Україна звернулася до МАГАТЕ за допомогою у сфері забезпечення безпеки та фізичного захисту ядерних установок і обладнання.

«Країни, включаючи Австралію, Канаду, Францію, Німеччину, Угорщину, Ізраїль, Румунію, Великобританію та США, погодилися надати допомогу, але наразі в рамках цієї програми Україна 16 травня отримала лише портативні спектрометри від США», - повідомив пан Коріков.

«На сьогоднішній день, це єдиний внесок, який був зроблений в рамках цієї програми, але очікується постачання великої кількості запчастин та інших матеріалів для підтримки роботи всіх українських АЕС», — сказав Олег Коріков.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux