Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Велика Британія та Австралія закликають росію припинити агресію, звільнити українські ядерні об’єкти та не перешкоджати Україні виконувати свої зобов’язання щодо ядерної безпеки
Опубліковано 28 червня 2022 року о 13:50

Відповідні заяви від імені Великої Британії та Австралії зроблені делегаціями цих країн на Сьомій нараді договірних сторін із розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, яка триває у Відні.

«Дії росії продемонстрували кричуще нехтування міжнародною ядерною безпекою та цілями Об‘єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом і про безпеку поводження з радіоактивними відходами. Росія ставить під загрозу безпеку мільйонів людей, у зв‘язку з ймовірністю ядерної аварії в Україні», - йдеться у заяві британської делегації. 

У документі зазначається, що напад російської федерації на Україну є неспровокованим, навмисним і варварським нападом на суверенну демократичну державу, і такі дії є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН.

Сполучене Королівство також висловлює підтримку зусиль МАГАТЕ щодо забезпечення безпеки ядерного матеріалу та об'єктів в Україні.

Водночас, Велика Британія закликає російську федерацію до деескалації, виведення своїх військ та припинення застосування сили проти українських ядерних об’єктів та поблизу них. Крім того, у заяві наголошується, що росія не повинна перешкоджати компетентним українським органам влади виконувати свої обов’язки щодо ядерної безпеки.

У свою чергу, у письмовій заяві делегації Австралії наголошується, що учасники Об‘єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами не можуть ігнорувати те, що Сьома зустріч відбувається за надзвичайних умов, що склалися в Україні.

«Незаконне вторгнення Росії в Україну, збройні напади та військова окупація цивільних ядерних об’єктів мають серйозні наслідки для виконання Об’єднаної конвенції та прямо суперечать цілям статті 1 цієї конвенції. Дії Росії несуть серйозну загрозу ядерній безпеці, безпеці та гарантіям, і суттєво загрожують безпечній експлуатації атомних електростанцій та поводженню з відпрацьованим паливом і радіоактивними відходами», - йдеться в документі.

Австралія закликає росію негайно припинити агресію та вивести свої війська з України.

«Росія повинна повернути українські ядерні об’єкти під повний контроль України, щоб дозволити відновити ефективний регулюючий нагляд з боку Держатомрегулювання. Це гарантуватиме безпеку ядерних об’єктів, у тому числі, безпечне поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами», - наголошується у заяві.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux