Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Регулювання безпеки ядерних установок
Опубліковано 10 лютого 2022 року о 12:01

Серед основних пріоритетів державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки у сфері використання ядерної енергії є регулювання діяльності експлуатуючої організації щодо продовження терміну експлуатації та підвищення рівня безпеки діючих АЕС, диверсифікації джерел постачання ядерного палива, будівництва та введення в експлуатацію, експлуатації нових ядерних установок, у тому числі сховищ відпрацьованого ядерного палива. Безпечне провадження такої діяльності є запорукою сталого розвитку та функціонування ядерно-енергетичного сектору України, підвищення енергонезалежності нашої держави.


ПРОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕНЕРГОБЛОКІВ АЕС

Тривалість безпечної експлуатації енергоблока атомної електростанції  та можливість довгострокової експлуатація енергоблока (тобто продовження експлуатації у понадпроектний строк) визначається за результатами оцінки його технічного стану, здійснення технічного обслуговування і ремонту та підтверджується результатами періодичної переоцінки безпеки на період, що перевищує строк, встановлений у проекті енергоблока. На сьогодні, Держатомрегулюванням на основі результатів відповідних переоцінок безпеки прийнято рішення щодо продовження строку експлуатації для 12 з 15 діючих енергоблоків українських АЕС.


ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ БЕЗПЕКИ ДІЮЧИХ УКРАЇНСЬКИХ АЕС здійснюється шляхом виконання експлуатуючою організацією заходів, передбачених Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзППрБ), затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2011 р. № 1270. Держатомрегулювання здійснює регулюючий супровід реалізації цих заходів, станом на кінець 2021 року погоджено 1063 звіти про виконання заходів КзППрБ із 1295 запланованих, що складає ⁓ 82 %.


ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ДЖЕРЕЛ ПОСТАЧАННЯ ЯДЕРНОГО ПАЛИВА

До 2005 року усе ядерне паливо, що використовувалось на енергоблоках АЕС, було виключно російського виробництва. З метою уникнення залежності від монопольного постачальника та диверсифікації джерел постачання ядерного палива Україна розпочала роботи з ліцензування (кваліфікації) ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-W, ТВЗ-WR).

Регулювання безпеки впровадження палива виробництва Westinghouse здійснюється шляхом виконання державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки та погодження документів експлуатуючої організації щодо обґрунтування безпеки використання палива виробництва компанії Westinghouse та модифікації інших, необхідних для поводження з цим паливом, систем, важливих для безпеки.

Станом на кінець 2021 року експлуатація ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВЗ-WR) продовжується в активних зонах шести енергоблоків АЕС України: ЮУАЕС-2; ЮУАЕС-3; ЗАЕС-1; ЗАЕС-3; ЗАЕС-4 та ЗАЕС-5. Активні зони цих енергоблоків завантажені виключно ядерним паливом виробництва компанії Westinghouse.

У 2021 році, увага регулюючого органу  була зосереджена на розгляді матеріалів обґрунтування можливості поширення експлуатації ТВЗ-WR, впровадженого на енергоблоці № 3 ВП «Южно-Українська АЕС», на енергоблок № 3 ВП «Рівненська АЕС» та концептуального технічного рішення щодо впровадження паливних збірок виробництва компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440 на енергоблоці № 2 ВП РАЕС.


ПОВОДЖЕННЯ З ВІДПРАЦЬОВАНИМ ЯДЕРНИМ ПАЛИВОМ

Міжнародна практика свідчить, що при сучасному рівні розвитку технологій, остаточні висновки про економічну доцільність або переробки, або захоронення відпрацьованого ядерного палива, тобто про завершальну стадію ядерно-паливного циклу, не можуть бути зроблені. В Україні, як і в більшості країн, що розвивають атомну енергетику, запроваджено «відкладене рішення», яке передбачає організацію довгострокового зберігання відпрацьованого ядерного палива.

У даний час в Україні експлуатуються сховища, призначені для зберігання відпрацьованого ядерного палива: на Чорнобильській АЕС експлуатується сховище ВЯП «мокрого» типу – СВЯП-1, з якого розпочато переміщення відпрацьованого ядерного палива у сховище ВЯП «сухого» типу Чорнобильської АЕС, що призначене для довгострокового (протягом 100 років) зберігання усього ВЯП ЧАЕС; на Запорізькій АЕС експлуатуються сховище ВЯП «сухого» типу (терміном зберігання 50 років).

Наразі на території зони відчуження на завершальному етапі знаходиться будівництво та введення в експлуатацію першої черги Централізованого сховища для довгострокового (протягом 100 років) зберігання ВЯП РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС (ЦСВЯП). В рамках цього проекту впроваджується технологія компанії «HOLTEC International» (США) щодо поводження з ВЯП. Роботи здійснюються експлуатуючою організацією ДП «НАЕК «Енергоатом» відповідно до умов ліцензії Держатомрегулювання № ЕО 001060 від 29 червня 2017 р. на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «будівництво та введення в експлуатацію ядерної установки – сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux