Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Нарада Робочої групи у рамках Інструменту співробітництва Європейської Комісії у сфері ядерної безпеки в Україні
Опубліковано 10 лютого 2022 року о 14:00

09 лютого 2022 представники Держатомрегулювання взяли участь у онлайн нараді Робочої групи з реалізації проєктів сектору поводження з РАВ, зняття з експлуатації та реабілітації у рамках Інструменту співробітництва Європейської Комісії у сфері ядерної безпеки в Україні (ІСЯБ).

З боку Європейської Комісії наголошено, що міжнародна підтримка в рамках ІСЯБ спрямована на досягнення високого рівня ядерної та радіаційної безпеки, радіаційного захисту, застосування ефективних і дієвих заходів захищеності ядерних матеріалів, запровадження ефективної культури безпеки в Україні.

Державне агентство з управління зоною відчуження представило інформацію щодо стану розробки оновленої Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з РАВ в Україні як основного елементу системи поводження з РАВ, щодо результатів реалізації проєктів ІСЯБ у сфері поводження з РАВ, щодо розробки, спільно із JSO, напрямів подальшого співробітництва з Європейською Комісією в рамках нової програмно-орієнтованої Стратегічної дорожньої карти. Усі учасники наради підтвердили досягнутий прогрес щодо розвитку системи поводження з РАВ в Україні та значний внесок Європейської Комісії в рамках реалізації конкретних проєктів ІСЯБ.

Міністерством енергетики України представлений поточний стан затвердження Державної цільової екологічної програми щодо приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод», що створить передумови, у тому числі, для подальшої реалізації Фази 3 програми Європейської Комісії для Придніпровського хімічного заводу та для взаємодії європейських та українських організацій при здійсненні запланованих заходів з реабілітації забруднених територій та захисту населення.

Обговорили, серед іншого, питання розвитку національного законодавства з метою імплементації Європейських Директив, вимог та стандартів МАГАТЕ, зокрема, у частині впровадження нової класифікації радіоактивних відходів, розробки сучасних норм радіаційної безпеки, підходів до захисту населення у ситуаціях планового, аварійного та існуючого опромінення. З метою законодавчого закріплення правових взаємовідносин та створення системи управління та регулювання щодо успадкованих від колишньої діяльності радіаційно забруднених територій та об’єктів, у відповідності з міжнародними нормами радіаційного захисту, за підтримки ЄК триває розроблення проекту Закону України «Про майданчики ядерного спадку», який наразі опрацьовується на рівні профільних міністерств, відомств та організацій.

Держатомрегулювання активно залучене до реалізації проєктів ІСЯБ, у тому числі, у частині забезпечення регулюючого розгляду оцінок безпеки, проєктних документів та заходів з підвищення радіаційної безпеки, що розробляються у ході промислових проєктів, щодо участі у визначенні пріоритетних напрямів та проектів подальшого співробітництва з Європейською Комісією. Також Держатомрегулювання проінформовано про заходи щодо розробки рекомендацій та нормативних документів стосовно практичного застосування нової класифікації РАВ на усіх стадіях інтегрованого процесу поводження з РАВ.

Підсумовуючи, представник Європейської Комісії зазначив, що умовами надання підтримки Україні з реалізації програм та проектів з ядерної та радіаційної безпеки є незалежність регулюючого органу, виконання українською стороною партнерських зобов’язань при реалізації відповідних проєктів, ефективне використання та практична імплементація кінцевими користувачами результатів проєктів співробітництва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux