Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Підготовка до регулювання впровадження нових реакторних технологій
Опубліковано 10 лютого 2022 року о 11:30

Вибір реакторних технологій для будівництва нових атомних енергоблоків на заміщення потужностей, які будуть виводитися з експлуатації після 2030 року, передбачений Планом заходів з реалізації етапу «Реформування енергетичного сектору (до 2020 року)» Енергетичної стратегії України на період до 2035 року та Указом Президента України від 04.04.2019 №104/2019 «Про заходи з підтримки розвитку ядерної енергетики та підвищення рівня безпеки у сфері використання ядерної енергії».

Ураховуючи той факт, що національна експлуатуюча організація НАЕК «Енергоатом» розпочала співпрацю з компаніями Holtec International та NuScale Power щодо розгортання малих модульних реакторів в Україні, а також взаємодію з Westinghouse щодо будівництва енергоблоків з реакторами типу AP-1000, Державна інспекція ядерного регулювання України, зі свого боку, активізує роботу щодо налагодження ефективного регулюючого супроводу нових реакторних технологій.

Наразі Держатомрегулювання, спільно з організацією технічної підтримки - Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки, активно вивчає досвід регулюючих органів інших країн щодо оцінки безпеки та ліцензування малих модульних реакторів, проводяться відповідні заходи з навчання студентів та підготовки фахівців зі згаданих питань. Зокрема, ця робота охоплює кілька напрямів.

На базі ДНТЦ ЯРБ за ініціативою Аргонської національної лабораторії (США) та за організаційно-фінансової підтримки Департаменту Енергетики та Державного Департаменту США, у рамках американо-українського співробітництва у питаннях ядерної енергетики, відбулося спеціалізоване навчання для студентів українських технічних університетів. У продовження цієї співпраці наразі реалізується проєкт із супроводу та підтримки студентів у розробці дипломних робіт, присвячених малим модульним реакторам. Іншим важливим напрямом є проведений восени 2021 року цикл навчальних семінарів для викладачів фахових вищих навчальних закладів, де розглядались концепції та характеристики малих модульних реакторів, розроблених у США.

Крім того, між ДНТЦ ЯРБ та компанією Westinghouse підписано Меморандум про наміри із проведення тематичних навчань для студентів українських університетів щодо технології малих модульних реакторів, які розробляє Westinghouse, інноваційних підходів до проєктування та безпеки таких реакторів.

У той же час, реалізується проєкт ДНТЦ ЯРБ спільно з компанією NuScale Power щодо порівняльного аналізу вітчизняної нормативної бази ядерної та радіаційної безпеки та основ, які покладено в проєкт малого модульного реактору VOYGR™, з метою підготовки процесу майбутнього ліцензування цього проєкту в Україні.

 «Державна інспекція ядерного регулювання України створює оптимальну систему державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки із урахуванням диференційного підходу в залежності від рівня потенційної небезпеки, пов’язаної із конкретним видом діяльності та типом ядерної установки, виходячи з необхідності сталого розвитку ядерно-енергетичного комплексу держави», – зазначив виконуючий обов’язки Голови – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег КОРІКОВ.

Крім того, у 2021 році Держатомрегулюванням проведено державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки документації ДП «НАЕК «Енергоатом» «Актуалізація обстеження і підтвердження довговічності та надійності будівельних конструкцій, будівель та споруд енергоблоків № 3, № 4 Хмельницької АЕС», а також розглянуто проєкт Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції», підготовлений Міністерством енергетики України.

Зважаючи на те, що підготовка до регулювання впровадження нових реакторних технологій є важливим, але й, разом з тим, тривалим процесом, тому для ефективної реалізації поставлених завдань, Держатомрегулювання разом із ДНТЦ ЯРБ вже сьогодні готуються до майбутніх процесів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux