Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Очільники державних ядерних регуляторів України та Фінляндії обговорили актуальні питання співпраці
Опубліковано 27 вересня 2023 року о 09:14

У рамках 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ (м. Відень, Австрія) відбулася робоча зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Голови Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK) Петтері Тііппана.

Перш за все, учасники зустрічі обговорили ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС. Олег Коріков зазначив, що стан ядерної та радіаційної безпеки суттєво деградував. Серед основних чинників, які призвели до цього, він відзначив наступні: нелегітимний, непередбачуваний персонал на ЗАЕС, який завезений туди російськими окупантами; ЗАЕС перетворена на військову базу (зберігається військова техніка, вибухівка, озброєння, заміновано різні ділянки промислового майданчика); не виконуються рішення державного органу регулювання України; окупантами здійснені незаконні, нелегальні модифікації в конструкції ядерних установок; деградація системи аварійної готовності та реагування; відсутнє належне надійне підключення до енергосистеми; відсутнє належне регламентне техобслуговування та ремонт обладнання, яке є важливим для безпеки; втрачено надійне джерело водопостачання для Запорізької АЕС - Каховське водосховище; загарбниками заблоковано автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки.

«Мушу визнати, що присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС не завадила окупантам вчиняти свої злочини. Представники МАГАТЕ не мають повного доступу до усіх об'єктів та обладнання на ЗАЕС – їм перешкоджають окупанти. На жаль, з боку МАГАТЕ досі немає публічної інформації щодо стану виконання росією положень резолюцій Ради Керуючих Агентства GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, а також – відсутні належні оцінки дій російських окупантів з точки зору міжнародно визнаних принципів ядерної безпеки», - резюмував очільник Держатомрегулювання.

Учасники зустрічі також обговорили перспективи співпраці між STUK та Держатомрегулювання і ДНТЦ ЯРБ у рамках проекту FURN, який спрямований на посилення наглядових, моніторингових та регуляторних спроможностей України з метою подолання негативних наслідків військової агресії рф для української ядерної галузі.

Олег Коріков також поінформував свого колегу про початок дослідної експлуатації нового ядерного палива Westinghouse на реакторних установках типу ВВЕР-440. Зазначимо, що завантаження ядерного палива Westinghouse на Рівненькій АЕС розпочато 10 вересня 2023 року. Наразі Фінляндія експлуатує два реактори типу ВВЕР-440 на АЕС «Ловійса».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux