Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання: російська федерація має бути позбавлена всіх прав та привілеїв у МАГАТЕ
Опубліковано 29 вересня 2023 року о 09:09

Здійснивши повномасштабне вторгнення в Україну, окупувавши Чорнобильську зону відчуження, ДСП «ЧАЕС», низку українських підприємств у сфері поводження з ВЯП, РАВ, ДІВ, захопивши Запорізьку АЕС, російська федерація порушила усі міжнародні норми і принципи ядерної безпеки та вже понад півтора року шантажує увесь світ потенційною ядерною катастрофою. Тому країна-агресор має бути позбавлена всіх прав та привілеїв у МАГАТЕ. Про це під час супутнього заходу, організованого українською делегацією у рамках 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні, заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Країна-агресор, що є однією з країн-засновниць МАГАТЕ, входить до Ради керуючих МАГАТЕ, цинічно та ганебно порушила усі можливі міжнародні норми, зобов’язання та правила. І відповісти їй можна лише спільною, консолідованою та принциповою позицією усього цивілізованого світу. І вона має полягати у міжнародній ізоляції рф, припиненні будь-якої співпраці з нею у галузі ядерної енергії, позбавленні всіх прав та привілеїв у МАГАТЕ. Країна-терорист може мати лише одне право – право на захист в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, коли відповідатиме за усі свої злочини в Україні», - заявив очільник українського ядерного регулятора.

Олег Коріков наголосив, що за час окупації ядерна та радіаційна безпека на ЗАЕС серйозно деградувала: найбільша в Європі атомна електростанція перетворилася з виробника електроенергії в її споживача; станція втратила надійне джерело водозабезпечення – Каховське водосховище (зруйноване внаслідок підриву російськими військовими дамби Каховської ГЕС); триває процес руйнування фізичних бар’єрів на шляху розповсюдження радіації в довкілля (внаслідок відсутності належного і фахового технічного обслуговування та ремонту обладнання); відбувається мілітаризація АЕС, мінування, зберігається військова техніка та зброя; загарбники припинили передачу даних з автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки на ЗАЕС (що ускладнює реагування на можливу радіаційну аварію на ЗАЕС та позбавляє Україну спроможності виконати умови Міжнародної конвенції про оперативне оповіщення про ядерні інциденти).

Він також нагадав, що у ході повномасштабного вторгнення рф небезпечних впливів війни (обстрілів) зазнали ряд інших українських підприємств: ДСП «Об`єднання» РАДОН», ЯПУ «Джерело нейтронів» у ХФТІ, захоплення Липецької бази ННЦ «Інститут метрології» тощо. Неодноразово фіксувалися прольоти крилатих ракет рф на небезпечній відстані від атомних станції, що розташовані на підконтрольній українському Уряду території, неодноразові пошкодження внаслідок обстрілів високовольтних ЛЕП, що з’єднують Запорізьку АЕС із українською енергосистемою, руйнація об’єктів енергетичної інфраструктури, що відповідним чином позначалося на роботі українських атомних станцій.

У свою чергу, президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін наголосив, що українські АЕС та повʼязана з ними енергетична інфраструктура перебувають під постійною загрозою ракетних атак, а росія часто завдає ударів по конкретних ділянках енергомережі, щоб призвести до аварійних зупинок атомних станцій.

«Найбільш складна ситуація залишається на досі окупованій військовими рф та росатомом ЗАЕС. Це без перебільшення найбільша загроза ядерній та радіаційній безпеці для всього світу після аварій на Чорнобильській АЕС і АЕС Фукусіма», — зазначив Петро Котін.

Про наслідки окупації російськими військами Чорнобильської зони відчуження (кінець лютого-березень 2022 року) міжнародних колег поінформувала директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з радіоактивними відходами – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Наталія Рибалка.

На початку повномасштабного вторгнення російським військам вдалося захопити низку підприємств та об’єктів в Чорнобильській зоні відчуження: енергоблоки №№ 1-3 ДСП «ЧАЕС» на стадії зняття з експлуатації; Новий безпечний конфайнмент «Укриття» на стадії експлуатації; сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2) на стадії експлуатації; об’єкти поводження з радіоактивними відходами на стадії введення в експлуатація та експлуатації. Крім того, заручниками окупантів стали увесь оперативний персонал ЧАЕС та бійці Національної гвардії України, які здійснювали охорону станції.

Окупація призвела до втрати безпечних маршрутів доступу персоналу до об’єктів на території зони відчуження. Були зруйновані логістичні шляхи доставки необхідних обладнання та запчастин для належної експлуатації об’єктів, продуктів харчування для персоналу. Відчувалася нестача обладнання радіаційного контролю, спеціальних транспортних засобів, комп’ютерного, офісного та серверного обладнання, яке було знищено, виведено з ладу чи викрадено внаслідок збройної агресії рф,

«Ці фактори призвели до неможливості забезпечення ліцензованої діяльності підприємств на території ЧЗВ. Держатомрегулюванням у квітні 2022 року прийнято рішення про призупинення кількості ліцензій у сфері використання ядерної енергії для виведення з експлуатації енергоблоків №1, №2, №3 ЧАЕС; проведення діяльності на об’єктах поводження з радіоактивними відходами (ЦППРВ, ЧАЕС); використання радіоактивних джерел (ЦППРВ, ЧАЕС, ДСП «Екоцентр»). При цьому ми розуміли, що втрата здійснювати належну ліцензовану діяльність сталася не з вини ліцензіатів, а через «форс-мажорні» обставини та наслідки, викликані окупацією та захопленням території зони відчуження російськими військовими формуваннями», - зазначила Наталія Рибалка.

Вона додала, що зараз триває процес відновлення діяльності підприємств у ЧЗВ, вивчаються їхні експлуатаційної спроможності для здійснення ліцензованої діяльності з дотриманням норм та правил ядерної та радіаційної безпеки.

«Сьогодні під контроль українського Уряду повертаються й інші підприємства, діяльність яких пов’язана із ВЯП, РАВ, ДІВ та які перебували в російській окупації. І ми зараз разом з нашими міжнародними партнерами маємо максимально сприяти відновленню їхнього повноцінного функціонування, подоланню наслідків та відшкодування збитків, зазнаних у результаті окупації», - зазначила директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з радіоактивними відходами.

«Сьогодні я хочу подякувати нашим партнерам: ядерним регуляторам США, Канади, Великої Британії, Фінляндії, Польщі, Франції, Норвегії, інших країн Євросоюзу, МАГАТЕ та його експертам у складі місій та інспекцій на українських ядерних об’єктах, за фінансову, технічну і консультаційну допомогу, яка посилює наші можливості із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Однак, цивілізований світ отримав нові виклики і загрози. І він має шукати методи протидії. Я повторюся, але найбільш дієвим може стати повна ізоляція країни агресора та її ядерної галузі», - резюмував в.о. Держатомрегулювання Олег Коріков на важливості міжнародної підтримки України.

До заходу, організованого українською делегацією, долучилися Директор з ядерної енергії Генерального директорату з енергетики Єврокомісії Ян Панек, Президент Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC) Руміна Велші, Голова Офісу ядерного регулювання (ONR) - Головний інспектор ядерної галузі Великої Британії Марк Фой, Голова Комісії ядерного регулювання США (US NRС) Крістофер Т. Хенсон, Директор Норвезького агентства з ядерної та радіаційної безпеки (DSA) Пер Странд, представник Департаменту ядерної та фізичної безпеки МАГАТЕ Юрай Ровни.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux