Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: рф має бути виключена з будь-яких глобальних прогресивних процесів, зокрема і у сфері використання ядерної енергії
Опубліковано 26 вересня 2023 року о 11:50

російська федерація окупацією української Запорізької АЕС продовжує шантажувати Європу та увесь світ можливою техногенною катастрофою. Країна-агресор цинічно ігнорує усі заклики Європейської комісії, міжнародних ядерних спільнот, ядерних регуляторів, Ради керуючих МАГАТЕ, Генасамблеї ООН. Про це у своєму виступі під час супутніх заходів у рамках 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ (м. Відень, Республіка Австрія) сказав в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної безпеки України Олег Коріков.

«Очевидно, що нові реалій та нові виклики для ядерної та радіаційної безпеки, які відкрила ця війна, мають бути належним чином вивчені. Потрібно розробити такі юридичні, економічні, політичні запобіжники, які б одразу ізолювали будь-яку країну-агресора, викидали її на узбіччя – подалі від глобальних прогресивних процесів. Сьогодні на цьому узбіччі має опинитися росія та її ядерна галузь», - зазначив Олег Коріков. Він додав, що увесь цивілізований світ чудово розуміє: всі загрози для ядерної та радіаційної безпеки в Україні виникли через агресію рф, через безпідставну війну, через окупацію ядерних об’єктів, через їх обстріли та руйнування інфраструктури.

«Якими б складними не були виклики, що їх поставила перед Україною війна, для мене особисто з перших її днів було важливим відчуття підтримки – від Європейської Комісії, Євроатому, ядерних регуляторів країн ЄС, ENSREG, WENRA та МАГАТЕ. Усі канали комунікацій з ними і тоді, і зараз, після півтора року війни, були і залишаються відкритими. Це – надважливий фактор!», - подякував Олег Коріков міжнародним партнерам за підтримку та за принципову і незмінну позицію щодо повномасштабної війни, розпочату проти України російською федерацією 24 лютого 2022 року, яка полягає у вимозі повної деокупації та демілітаризації ядерних об’єктів і всієї територій України у рамках кордонів від 1991 року.

«Європа і світ надають допомогу Україні в найрізноманітніших її формах, від прийому українських біженців, до надання зброї, військової техніки та боєприпасів для Збройних сил України, фінансової підтримки. Але не менш важливою є допомога у сфері забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Вона надходить у рамках нашої співпраці з Єврокомісією, у рамках двосторонніх угод з європейськими країнами та через мережу надання допомоги МАГАТЕ – RANET. Кожен євроцент витрачений на допомогу Україні, кожен засіб контролю чи індивідуального захисту – це посилення наших можливостей із забезпечення ядерної та радіаційної безпеки», - наголосив очільник Держатомрегулювання та висловив впевненість в тому, що Україна неодмінно переможе, а Запорізька АЕС повернеться під контроль українського уряду, легітимного оператора і державного регулятора.

25 вересня 2023 року у Відні (Республіка Австрія) розпочала свою роботу 67-ма сесія Генеральної конференції МАГАТЕ. Вона триватиме до 29 вересня. Цьогоріч українську делегацію на Генеральній конференції МАГАТЕ очолив Міністр енергетики України Герман Галущенко. До складу делегації також увійшли в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, перший заступник Голови Державного агентства з управління зоною відчуження Андрій Тимчук та інші.

Автор фото – Фото: МАГАТЕ
Автор фото – Фото: МАГАТЕ
Автор фото – Фото: МАГАТЕ
Автор фото – Фото: МАГАТЕ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux