Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Делегація Держатомрегулювання взяла участь у 54-му пленарному засіданні Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG)
Опубліковано 21 березня 2024 року о 09:28

20 березня 2024 року в м. Брюссель (Бельгія) відбулося 54-те пленарне засідання Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG), на якому Україну представила делегація Держатомрегулювання. Про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні в умовах повномасштабної війни делегатів країн-членів ENSREG поінформував Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

У своєму виступі він наголосив на необхідності запровадження економічних та політичних санкцій проти російської федерації як країни, що вдалася до ядерного шантажу, окупувавши Запорізьку АЕС, перетворивши її у військову базу.

«Порушення умов ліцензій на експлуатацію енергоблоків, відсутність кваліфікованого персоналу на промисловому майданчику, відсутність належного технічного обслуговування та ремонтів систем безпеки та обладнання важливого для безпеки, ненадійний зв’язок із енергосистемою для забезпечення власних потреб ЗАЕС, втрата Каховського водосховища як надійного джерела водопостачання та ряд інших чинників призвели до того, що ядерна та радіаційна безпека на окупованій ЗАЕС деградувала і цей процес, на жаль, триває і пришвидшується», - заявив Олег Коріков.

«Технічний стан обладнання атомної станції погіршується. Подальша російська окупація ЗАЕС є критичною та може мати катастрофічні наслідки. Єдиним варіантом недопущення цього є повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і повернення її під контроль України», - додав він.

«Переконаний, що змінити ситуацію можна тільки спільними і консолідованими зусиллями. Необхідно чинити тиск на рф як державу-члена МАГАТЕ та члена Ради Керуючих Агентства. Потрібно переглянути обмеження прав і привілеїв росії в МАГАТЕ та інших міжнародних організаціях. Необхідні конкретні кроки, спрямовані на міжнародну економічну та політичну ізоляцію країни-агресора. Будь-яка співпраця в сфері ядерної енергії з рф та її підприємствами має бути припинена», - наголосив Голова Держатомрегулювання.

ENSREG – незалежний авторитетний експертний орган, до якого входять представники держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux