Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання в Європейській комісії: Ядерний шантаж рф можна зупинити тільки жорсткими економічними та політичними санкціями
Опубліковано 19 березня 2024 року о 12:55

У рамках інформаційної сесії, що була присвячена ядерній безпеці та відбулася в Генеральному директораті Європейської комісії з енергетики 18 березня 2024 року, Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков поінформував європейських партнерів про поточний стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні.

Вже традиційно, як і на всіх міжнародних майданчиках, де обговорюються питання ядерної та радіаційної безпеки, головні акценти виступу Олега Корікова стосувалися ситуації на Запорізькій АЕС, що вже понад два роки перебуває під російською окупацією.

«Процес деградації ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС триває протягом всього періоду окупації і він пришвидшується. Однак, не зважаючи на це, російські окупанти продовжують діяти безвідповідально та непередбачувано, завдаючи шкоди ядерній безпеці та захищеності. З 1 лютого 2024 року окупаційна адміністрація заборонила доступ на промисловий майданчик українському ліцензованому персоналу - на ЗАЕС більше немає осіб, які мають ліцензії Держатомрегулювання на експлуатацію реакторів. Тому ситуація з кваліфікованим оперативним та обслуговуючим персоналом є критичною», - заявив Олег Коріков.

Він додав, що навіть враховуючи наявність на майданчику осіб, які уклали договори з «Росатомом» - це лише 10% від наявної до повномасштабного вторгнення кількості персоналу, що, цілком очевидно, недостатньо для забезпечення безпеки шести блоків Запорізької АЕС навіть в умовах зупину.

«Ситуація з технічним обслуговуванням і ремонтом систем безпеки та обладнання Запорізької АЕС погіршується з кожним днем. Немає системного підходу та планових заходів з технічного обслуговування систем безпеки та пов’язаного з безпекою обладнання. Величезну кількість планових ремонтів основного обладнання не виконано», - заявив Голова Держатомрегулювання.

«Ми змушені визнати, що ситуація з ядерною та радіаційною безпекою погіршується, і найгірші прогнози справджуються, незважаючи на зусилля України та МАГАТЕ», - резюмував він.

Крім того Олег Коріков поінформував, що легітимний оператор ЗАЕС – АТ НАЕК «Енергоатом» - розробив концепцію відновлення безпечної експлуатації ЗАЕС після деокупації та демілітаризації. Наразі також розпочато спільний проєкт Держатомрегулювання, DSA (ядерний регулятор Норвегії), STUK (ядерний регулятор Фінляндії) і ДНТЦ ЯРБ з метою розробки програми відновлення державного регулювання безпеки експлуатації шести ядерних установок ЗАЕС та програми відновлення державного регулювання безпеки експлуатації СВЯП ЗАЕС після їх деокупації.

Серед іншого Голова Держатомрегулювання розповів про український досвід заміщення російського ядерного палива, відмови від російських послуг у сфері ядерної енергії. Він зазначив, що цей досвід має стати прикладом для багатьох країн ЄС, де експлуатуються реакторні установки радянського дизайну (типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440), яким чином позбавитися залежності від країни-агресора у питаннях забезпечення паливом, комплектуючими та послугами.

Оскільки країна-агресор продовжує ганебний ядерний шантаж, цинічно ігнорує резолюції Генеральної конференції та Ради Керуючих МАГАТЕ, очільник українського регулятора закликав чинити тиск на рф, розглянути можливість обмеження її прав і привілеїв в МАГАТЕ та інших міжнародних організаціях.

«Необхідно також відмовитися від співпраці з будь-якими російськими компаніями та особами, які пов’язані з російською ядерною галуззю, відмовитися від російського ядерного палива, звернути увагу МАГАТЕ на необхідність відмови від будь-якої діяльності на території або в інтересах рф та на необхідність розробки механізму притягнення до відповідальності країн, які порушують принципи ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії», - заявив Олег Коріков.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux