Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Голова Держатомрегулювання: «Безпечна експлуатація ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності наразі неможлива»
Опубліковано 27 березня 2024 року о 13:38

На полях П’ятої позачергової наради договірних сторін Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, що триває у м. Відень (Австрія), відбулася зустріч Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Маріано Гроссі.

Під час зустрічі Олег Коріков наголосив, що будь-які наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності для виробництва електроенергії несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які матимуть транскордонний характер. Такі дії повністю суперечитимуть умовам ліцензії, нормам та правилам з ядерної та радіаційної безпеки.

«Ми чудово розуміємо, що системи безпеки та обладнання окупованої Запорізької АЕС зараз далеко не в найкращому стані. Понад два роки військової окупації, відсутність належного технічного обслуговування та ремонтів, некомпетентний і нелегітимний персонал призвели до суттєвої деградації ядерної та радіаційної безпеки, відсутності спроможності аварійного реагування. Крім того Каховське водосховище, яке виконувало важливу функцію безперебійного водопостачання особливо при експлуатації енергоблоків ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності, знищене внаслідок підриву російськими загарбниками дамби Каховської ГЕС. Тому будь-які спроби відновити зараз на ЗАЕС виробництво електроенергії є черговим цинічним шантажем з боку російських окупантів» - заявив Олег Коріков.

Голова Держатомрегулювання зазначив, що безпечна експлуатація ЗАЕС можлива лише після її демілітаризації, деокупації та повернення під контроль України. Він додав, що легітимним оператором ЗАЕС АТ НАЕК «Енергоатом» вже розроблено концепцію відновлення безпечної експлуатації ядерних установок ЗАЕС після деокупації та демілітаризації. Оператор ЗАЕС та Держатомрегулювання при формуванні підходів до відновлення експлуатації та ліцензування ЗАЕС враховують також міжнародний досвід з відновлення експлуатації ядерних установок після остаточного зупину.

Олег Коріков підкреслив, що постійні обстріли російськими військовими об’єктів енергетичної інфраструктури України, які призводять до повних або часткових знеструмлень, створюють додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки об’єктів ядерної енергетики, негативно впливають на безпеку підприємств, діяльність яких пов’язана із поводженням з ядерними матеріалами, радіоактивними відходами, джерелами іонізуючого випромінювання, та мають бути припинені.

Під час зустрічі Голова Держатомрегулювання та Генеральний директор МАГАТЕ також обговорили роботу постійних моніторингових місій Агентства на українських атомних станціях, зокрема й на окупованій Запорізькій АЕС, та розглянули низку пропозицій щодо розширення їх функцій з метою отримання якнайповнішої інформації про стан ядерної та радіаційної безпеки.

Рафаель Маріано Гроссі запевнив, що МАГАТЕ постійно спрямовує свої зусилля та застосовує усі можливі важелі впливу для забезпечення виконання семи основоположних стовпів безпеки та п’яти принципів безпеки на ядерних та радіаційних об’єктах України, у тому числі тих, які перебувають під окупацією рф.

Фото (архівне): МАГАТЕ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux