Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Завершилась Сьома нарада з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами
Опубліковано 12 липня 2022 року о 12:00

08 липня 2022 року завершилась Сьома нарада договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, яка проходила у штаб-квартирі МАГАТЕ (м. Відень) з 27 червня 2022 року.

Протягом другого тижня цієї наради проводилися тематичні сесії та готувалися підсумкові звітні документи за результатами проведення наради.

Тематичні сесії були присвячені питанням взаємодії із заінтересованими сторонами при реалізації проєктів стосовно поводження з радіоактивними відходами, що у міжнародній практиці є одним з першочергових аспектів для успішної реалізації проєктів.

Під час підготовки та обговорення підсумкового звіту наради (Summary Report) делегація російської федерації постійно блокувала відображення у підсумкових документах наради негативних наслідків для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом широкомаштабного воєнного вторгнення рф в Україну, захоплення та окупації ядерно-радіаційних об’єктів. Натомість, представники делегацій України та ряду договірних сторін наполягали на позиції, що неспровоковане вторгнення рф в Україну, є відвертим порушенням міжнародної ядерної безпеки, а також цілей Об'єднаної конвенції. Зокрема, такі дії рф створили загрозу для об’єктів поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, стали на заваді підтримці безпечної роботи ядерно-радіаційних об’єктів, поставили під загрозу регулюючий нагляд і контроль, і таким чином, поставили під загрозу населення не лише України, а й населення сусідніх держав і міжнародне співтовариство.

Така позиція договірних сторін оприлюднена у спільній заяві на сайті Європейського Союзу.

У висновках підсумкового звіту зазначено, що Сьома нарада договірних сторін показала, що міжнародне співтовариство продовжує працювати над підвищенням безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. 

Проведення наступної Восьмої наради заплановано на березень 2025 року.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux