Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
У рамках Мережі реагування та допомоги МАГАТЕ (RANET) отримана допомога від Австралії та Франції
Опубліковано 13 липня 2022 року о 06:00

Гуманітарний вантаж із засобами індивідуального захисту, дозиметричними та радіометричними приладами, надійшов сьогодні до Держатомрегулювання та ДП НАЕК "Енергоатом" від Австралії та Франції за координаційною та логістичною підтримкою МАГАТЕ. Ця допомога надається Україні у рамках Мережі реагування та допомоги МАГАТЕ (RANET) відповідно до положень Конвенції про допомогу у випадку ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації.

22 квітня та 28 квітня 2022 року, за рекомендацією МАГАТЕ, Державна інспекція ядерного регулювання України та Державна служба України з надзвичайних ситуацій, як компетентні органи за конвенціями про оповіщення та допомогу, надіслали запити до Центру з питань інцидентів та надзвичайних ситуацій (ІЕС) МАГАТЕ щодо отримання обладнання та засобів захисту, необхідних для підтримки ядерної безпеки, фізичного захисту, аварійної готовності та гарантій в умовах повномасштабної військової агресії рф проти України, що триває з 24 лютого 2022 року.

Деталі реалізації широкомасштабної програми міжнародної технічної підтримки України з ядерної та радіаційної безпеки обговорені під час особистих візитів в Україну Генерального директора МАГАТЕ пана Рафаеля Гроссі (30 березня на Південноукраїнську АЕС та 26 квітня цього року на Чорнобильську АЕС після деокупації зони відчуження). Також вони були уточнені під час зустрічі виконуючого обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної безпеки України Олега Корікова із заступником Генерального директора МАГАТЕ – директором департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар у рамках конференції сторін Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами, що проходила у Відні з 27 червня по 07 липня 2022 року.

У рамках механізму RANET допомогу Україні вже запропонували 12 країн: це Австралія, США, Румунія, Угорщина, Франція, Німеччина, Швеція, Ізраїль, Японія, Канада, Швейцарія, Іспанія.

Отримувачами такої допомоги є експлуатуючі організації ядерних установок та сховищ для захоронення радіоактивних відходів, інші ліцензіати у сфері використання ядерної енергії, а також центральні та місцеві органи виконавчої влади, що відповідають за забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

Користуючись нагодою, висловлюємо щиру вдячність колегам із країн-партнерів, співробітникам МАГАТЕ, працівникам логістичних компаній, які з вірою в безпеку та співпрацю, забезпечили транспортування, документацію та доставку необхідних речей, приладів та обладнання «від порога до порога», з високою повагою до персоналу ядерних та радіаційних об’єктів України, який залишається відданим пріоритету ядерної безпеки навіть під час війни.

Довідково: мережа RANET створена МАГАТЕ як оперативний інструмент для підтримки практичної реалізації Конвенції про допомогу у разі ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації. RANET - інтегрована система координації міжнародної допомоги, що забезпечує організацію оперативної допомоги з консультацій (експертів з реагування) та навчання, надання необхідного обладнання та матеріалів, виїзд кваліфікованого персоналу на місце подій тощо.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux