Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Засідання Колегії Держатомрегулювання (19 жовтня 2023 року)
Опубліковано 21 жовтня 2023 року о 08:23

19 жовтня 2023 р. відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, на якому розглядалися питання: «Про результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки «Звіту з переоцінки безпеки експлуатації локалізуючої споруди об’єкта «Укриття» (ЛС ОУ) з обґрунтуваннями можливості продовження її експлуатації до 31.10.2029 на рівні безпеки ЛС ОУ не нижче того, що був досягнутий після завершення невідкладної стабілізації» та «Про розгляд проєкту документу «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки»».

За результатами розгляду першого питання, Колегією було враховано об’єктивні обставини, у т. ч. неспровоковану збройну агресію рф проти України та тимчасову окупацію майданчика Чорнобильської АЕС, що спричинило неможливість вчасного проведення робіт з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття». Колегією було схвалено вищезазначений висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, який виявив певні недоліки переоцінки безпеки локалізуючої споруди об’єкта «Укриття». У Постанові Колегії запропоновано ДСП ЧАЕС невідкладно впровадити додаткові заходи з посиленого контролю стану локалізуючої споруди об’єкта «Укриття». Зазначено, що ДАЗВ та ДСП ЧАЕС мають забезпечити проектування та початок реалізації робіт з демонтажу нестабільних конструкцій у термін до 31.10.2025. У той же час, необхідно розробити та впровадити заходи з додаткової стабілізації окремих конструкцій об’єкта «Укриття», зокрема, у разі, якщо демонтажні роботи розпочнуться після 31.10.2025. Держатомрегулювання встановить відповідні умови у діючій ліцензії ДСП ЧАЕС на експлуатацію комплексу Нового безпечного конфайнмента та об’єкта «Укриття».

За результатами розгляду другого питання, Колегією Держатомрегулювання схвалено проект документу «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки». Передліцензійна оцінка проєкту ядерної установки передбачає проведення попереднього розгляду документації щодо проєкту нової ядерної установки та обґрунтувань її безпеки ще до подачі заяви на видачу ліцензії на будівництво і введення її в експлуатацію. Така оцінка не є обов’язковою і проводиться органом державного регулювання ЯРБ за запитом проєктувальника, експлуатуючої організації або іншої зацікавленої організації або установи. Впровадження «передліцензійних» процесів (‘pre-licensing’ processes)» в процес ліцензування нових проєктів ядерної установки також рекомендується МАГАТЕ (SSG-12 «Ліцензійний процес для ядерних установок»).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux