Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В Україні з’явилася можливість проводити передліцензійну оцінку проєктів нових ядерних установок – Колегія Держатомрегулювання ухвалила відповідний документ
Опубліковано 20 жовтня 2023 року о 09:29

На засіданні Колегії Держатомрегулювання, що відбулося 19 жовтня 2023 року, схвалено проєкт документу «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки» (далі – Положення). Відтак, Держатомрегулювання зможе проводити передліцензійну оцінку проєктів нових ядерних установок за запитом зацікавлених сторін: експлуатуючих організацій, проєктних організацій, постачальників ядерних установок. Документ розроблено Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки України, який є організацією технічної підтримки Держатомрегулювання, за підтримки Брукхевенської національної лабораторії США. За основу для розробки Положення обрано підхід до передліцензійної оцінки Комісії з ядерної безпеки Канади.

Актуальність проведення передліцензійної оцінки пояснюється швидким збільшенням кількості нових проєктів реакторних установок (за останні два десятиліття – більше 100), в яких використовуються інноваційні технології, рішення та підходи, що не мають аналогів серед діючих атомних електростанцій та широкого практичного досвіду застосування безпосередньо в галузі ядерної енергетики. Зокрема, йдеться і про проєкти малих модульних реакторів (ММР), розвиток яких є одним із головних пріоритетів енергетичної галузі України.

Передліцензійна оцінка є необов’язковою процедурою, не є частиною процесу ліцензування і не впливає на прийняття рішення щодо видачі ліцензії на провадження діяльності, пов’язаної з конкретним етапом життєвого циклу ядерної установки або будь-якого іншого документа дозвільного характеру.

Метою передліцензійної оцінки є завчасне (до початку будівництва ядерної установки) виявлення потенційних проблемних питань щодо проєкту ядерних установок та виявлення тих технологічних рішень, які можуть значно ускладнити або унеможливити отримання ліцензії на будівництво ядерних установок у подальшому.

Основним завданням передліцензійної оцінки є підтвердження (з урахуванням ступеня готовності, змісту та обсягу технічної документації, наданої для проведення передліцензійної оцінки) коректного відображення в проєкті й обґрунтуваннях безпеки ядерної установки фундаментальних і загальних організаційно-технічних принципів безпеки, вимог національних норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, вимог і рекомендацій МАГАТЕ, референтних рівнів та положень документів WENRA.

У Положенні запропоновано 19 напрямів для передліцензійної оцінки. Однак їх перелік не є вичерпним та може корегуватися. Необхідність проведення передліцензійної оцінки в повному обсязі або будь-якого окремого етапу передліцензійної оцінки визначається замовником оцінки з урахуванням ступеня готовності технічної документації проєкту та обґрунтувань безпеки ядерної установки.

Доцільність запровадження практики передліцензійної оцінки в Україні підтверджується досвідом США, Канади, Великобританії, в яких активно запроваджуються інноваційні технології.

Колегія також рекомендувала Держатомрегулюванню та ДНТЦ ЯРБ у своїй практичній діяльності керуватися «Положенням з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки».

Держатомрегулювання інформує всі потенційно зацікавлені сторони (ліцензіатів, проєктні організації, постачальників ядерних установок) про можливість проведення передліцензійної оцінки в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux