Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Заява Генерального директора МАГАТЕ щодо ситуації в Україні (25 жовтня 2023 року)
Опубліковано 25 жовтня 2023 року о 21:56

"Вночі територію біля Хмельницької атомної електростанції сколихнули потужні вибухи, як наслідок, велика кількість розбитих вікон на майданчику станції та тимчасове відключення електроенергії деяких позамайданчикових станцій радіаційного моніторингу, що ще раз підкреслює небезпеку для ядерної безпеки та захищеності під час поточного військового конфлікту", - заявив сьогодні Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Експерти МАГАТЕ, які знаходилися на майданчику електростанції на заході України, повідомляють, що повітряна тривога розпочалася о 1:26 ранку за місцевим часом, а пізніше вранці було чути звук двох гучних вибухів. Згодом вони були поінформовані про збиття двох безпілотників на відстані 20 та 5 кілометрів від станції.

"Цей інцидент знову підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме доти, доки триватиме ця трагічна війна. Той факт, що численні вікна на станції були зруйновані, показує, наскільки близько це було. Наступного разу нам, можливо, пощастить не так сильно", - сказав Генеральний директор МАГАТЕ Гроссі. "Удару по атомній електростанції треба уникати будь-якою ціною", - наголосив Рафаель Гроссі.

"Вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або на її підключення до національної електромережі, адже не було прямого впливу, однак ударні хвилі пошкодили вікна кількох будівель на майданчику, зокрема у коридорах будівель реакторів, допоміжної будівлі, будівлі спеціального обладнання, навчального центру, а також інших об'єктів, повідомили на АЕС. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені на околицях Хмельницької АЕС, також зафіксували сейсмічні впливи вибухів", - йдеться в заяві Рафаеля Гроссі.

"Пізніше експерти МАГАТЕ дослідили частину розбитих вікон на станції. У даний час командою експертів оцінюється розмір збитків, згодом буде надана додаткова інформація. Відключення електроенергії у сусідньому регіоні Славути, спричинило тимчасовий перехід двох з 11 позамайданчикових станцій радіаційного моніторингу на резервні джерела живлення. Відновлення зовнішньої електроенергії відбулося у другій половині дня. Крім того, у результаті пошкоджень, отриманих у сусідньому місті Нетішин, деякі співробітники ХАЕС працювали з дому", - зазначається в заяві Гендиретора МАГАТЕ.

Хмельницька АЕС має два реактори. У даний момент працює один, а інший з початку серпня перебуває у стані планового відключення.

МАГАТЕ було проінформовано про ці події Державною інспекцією ядерного регулювання України через Єдину систему обміну інформацією при інцидентах та надзвичайних ситуаціях.

Із заявою Генерального диретора МАГАТЕ англійською мовою можна ознайомитися тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux