Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
З 19 по 22 березня 2019 року
Опубліковано 26 березня 2019 року о 09:33

З 19 по 22 березня 2019 року Заступник Голови Державної інспекції ядерного регулювання України  Руслана ТРІПАЙЛО взяла участь у технічній нараді з питань застосування концепцій вилучення та звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю.

Застосування в практиці диференційованого підходу до регулюючого контролю, перехід на нову міжнародну систему радіаційного захисту, впровадження МАГАТЕ нових[1] стандартів безпеки, що стосуються вимог до безпеки споживчої продукції з вмістом радіоактивних матеріалів, безпечного поводження з матеріалами з природним вмістом радіонуклідів виявило необхідність впровадження в країнах єдиних підходів та концепцій звільнення чи вилучення: встановлення відповідних рівнів та критеріїв безпеки, процедур, сценаріїв та підходів.

В зв’язку з цим, МАГАТЕ розроблено та представлено учасникам технічної наради для обговорення проекти двох стандартів, що стосуються питань застосування концепцій вилучення та звільнення (DS 499Application of the Concept of Exemption, DS 500 “Application of the Concept of Clearance). Ці проекти стандартів будуть надіслані країнам – членам МАГАТЕ для розгляду та пропозицій у найближчі терміни.

Застосування єдиних підходів до реалізації концепцій звільнення та вилучення сприятиме зменшенню в країнах обсягів радіоактивних відходів, оптимізує процеси управління радіоактивними відходами, є економічно виправданим та сприятиме застосуванню новітніх технології дезактивації, переробки повторного  використання  матеріалів, у разі обґрунтування не перевищення рівнів їх радіоактивного забруднення встановленим рівням звільнення від регулюючого контролю.

Необхідне запровадження міжнародних підходів щодо оцінки безпеки та регулювання безпеки споживчої продукції з вмістом радіонуклідів (детектори диму, торій-вольфрамові зварювальні стрижні, світлові циферблати, електричні пристрої та електричні лампи, абразивні будівельні матеріали тощо) з огляду на те, що населення може зазнати додаткового опромінення при транспортуванні, зберіганні, використанні та утилізації таких товарів. Критерії звільнення такої продукції від регулюючого контролю мають гарантувати населенню безпечність поводження з такою споживчою продукцією.

На сьогодні більшість положень вищезазначених концепцій в Україні вже імплементовані та запроваджені в регулюючу практику. Пріоритет захисту людини, навколишнього природного середовища від іонізуючого випромінювання над іншими інтересами є одним із основних принципів державної політики в сфері ядерної та радіаційної безпеки.

Імплементація в національне законодавство концепцій вилучення та звільнення в повному обсязі сприятиме реалізації фундаментального принципу радіаційної безпеки щодо захисту нинішніх та майбутніх поколінь від негативного впливу іонізуючого випромінювання.

[1]IAEA Safety Standards Radiation Safety for Consumer Products, No. SSG-36



[1]IAEA Safety Standards Radiation Safety for Consumer Products, No. SSG-36


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux