Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Єдиним юридично уповноваженим органом регулювання на Запорізькій АЕС є Державна інспекція ядерного регулювання України – WENRA
Опубліковано 17 червня 2023 року о 15:00

Західноєвропейська асоціація ядерних регуляторів (WENRA) підкреслює важливість забезпечення того, щоб усі реактори ЗАЕС залишалися в стані зупину, щоб підтримувати залишкове тепло на якомога нижчому рівні та збільшити необхідний для реагування термін у разі втрати охолодження реакторів через нестачу води або втрату електропостачання. Про це йдеться в оприлюдненій позиції WENRA щодо ситуації з безпекою ЗАЕС у зв’язку з наслідками підриву дамби Каховської ГЕС.

Враховуючи стан зупину шести реакторів ЗАЕС та наявність запасів води для охолодження, WENRA вважає, що безпосередньої загрози безпеці ЗАЕС внаслідок руйнування Каховської дамби наразі немає.

«WENRA нагадує, що ліцензіат ЗАЕС повинен виконувати вимоги Держатомрегулювання, який є єдиним юридично уповноваженим регулюючим органом на майданчику», - зазначається в заяві.

Наводимо повний текст заяви Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів:

Позиція WENRA щодо ситуації з безпекою Запорізької АЕС у зв'язку з наслідками підриву Каховської дамби 

В ніч з 5 на 6 червня було серйозно пошкоджено Каховську дамбу, розташовану за 150 км нижче за течією від Запорізької АЕС (ЗАЕС). Це призвело до зниження рівня води в Каховському водосховищі, яке використовується для водопостачання ЗАЕС.

Як підкреслюється в заяві WENRA від 23 березня 2022 року, основною функцією безпеки ядерних енергетичних реакторів є забезпечення безперервного охолодження активної зони реактора та басейнів зберігання відпрацьованого ядерного палива, що вимагає надійних джерел електроенергії та водопостачання.

За нормальних умов експлуатації шість реакторів ЗАЕС охолоджуються водою, яка перекачується з Каховського водосховища в головний ставок-охолоджувач, що знаходиться поруч з майданчиком. З 8 червня рівень води у водосховищі знизився до рівня, який унеможливлює перекачування води до головного ставка-охолоджувача.

Усі реактори ЗАЕС перебувають у стані зупину щонайменше з вересня 2022 року. Залишкове тепло, що виділяється ядерним паливом, яке знаходиться або в активних зонах, або в басейнах витримки, є відносно незначним. Постачання води для охолодження шести блоків забезпечується невеликими зрошувальними басейнами, які повинні забезпечити достатню кількість води для охолодження на кілька тижнів, враховуючи низький рівень залишкового тепла в реакторах. Крім того, вода може перекачуватися з основного ставка-охолоджувача до зрошувальних басейнів, забезпечуючи таким чином тривалий період автономності майданчика, за умови, що ставок-охолоджувач залишиться неушкодженим. Альтернативне постачання води для охолодження також може бути забезпечене за допомогою мобільних насосів для перекачування дніпровської води до зрошувальних басейнів.

Враховуючи стан зупину шести реакторів ЗАЕС та наявності запасів води для охолодження, WENRA вважає, що безпосередньої загрози безпеці ЗАЕС внаслідок руйнування Каховської дамби наразі немає. 

Однак WENRA підкреслює, що збереження цілісності головного ставка-охолоджувача є важливим для безпеки.

WENRA також звертає увагу на те, що підтримка безпеки ЗАЕС вимагає забезпечення безперервного постачання електроенергії, зокрема, для роботи насосів системи охолодження та систем безпеки. Наразі ЗАЕС покладається виключно на одну лінію електропередач 750 кВ, що залишилася, яка неодноразово відключалася з початку військового конфлікту в лютому 2022 року, а резервні лінії 330 кВ все ще недоступні після відключення більше трьох місяців тому.

Враховуючи поточну ситуацію в Україні та її потенційні наслідки для безпеки ядерних установок, зокрема ЗАЕС, WENRA підкреслює важливість забезпечення того, щоб усі реактори ЗАЕС залишалися в стані зупину, щоб підтримувати залишкове тепло на якомога нижчому рівні та збільшити необхідний для реагування термін у разі втрати охолодження реакторів через нестачу води або втрату електропостачання. 

Крім того, WENRA нагадує, що ліцензіат ЗАЕС повинен виконувати вимоги Держатомрегулювання, який є єдиним юридично уповноваженим регулюючим органом на майданчику.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux