Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Наслідки підриву дамби Каховської ГЕС для Запорізької АЕС – головна тема онлайн-зустрічі очільника Держатомрегулювання з міжнародними партнерами
Опубліковано 16 червня 2023 року о 14:15

Внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС та зникнення Каховського водосховища виникли нові загрози для ядерної та радіаційної безпеки на промисловому майданчику Запорізької АЕС. Про це йшлося під час онлайн-зустрічі в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова з міжнародними партнерами, що відбулася 15 червня 2023 року. До зустрічі долучилися представники Єврокомісії, ENSREG, WENRA, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK) та Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC).

Як підкреслив Олег Коріков, за умов, що склалися після зникнення Каховського водосховища, надважливим є переведення усіх енергоблоків Запорізької АЕС у стан «холодного зупину». Однак, поінформував він колег, російські окупанти перешкоджають легітимному оператору – НАЕК «Енергоатом» - перевести енергоблок №5 ЗАЕС у стан «холодний зупин», як це передбачено відповідним розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року.

«У нинішніх умовах виконання цього розпорядження українського ядерного регулятора має важливе значення для забезпечення ядерної безпеки ЗАЕС. Саме у стані «холодного зупину» мінімізуються витрати води, які зараз обмежені наявними резервами ставка-охолоджувача», - заявив в.о. Голови Держатомрегулювання.

Він додав, що присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС має важливе значення для отримання міжнародною спільнотою достовірної інформації про стан ядерної безпеки, безпеки та гарантій на Запорізькій АЕС. Втім присутність місії МАГАТЕ не завадила російським окупантам неодноразово вдаватися до відвертого ядерного терору.

Олег Коріков закликав міжнародних партнерів підтримати українську позицію на Генеральній конференції МАГАТЕ, яка має відбутися у вересні 2023 року, та ініціювати звіт Гендиректора МАГАТЕ про стан виконання російською федерацією резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, які закликають рф до негайного виведення військового та іншого персоналу із ЗАЕС та повернення станції під контроль українського Уряду. А також – розглянути питання позбавлення рф прав та привілеїв у МАГАТЕ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux