Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Впливи військової агресії рф на ядерну та радіаційну безпеку в Україні – одна з ТОП-тем Міжнародної конференції щодо ефективності системи регулювання ЯРБ
Опубліковано 14 лютого 2023 року о 08:20

Україна протягом десятиліть забезпечувала найвищі стандарти ядерної та радіаційної безпеки (ЯРБ), задля цього і сьогодні докладає максимальні зусилля. Втім, умови використання мирного атому кардинально змінилися внаслідок повномасштабного військового вторгнення російської федерації в нашу державу. Про це заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час виступу на Міжнародній конференції щодо ефективності системи регулювання ЯРБ: «Готовність до майбутніх викликів в умовах швидкозмінного довкілля», яка проводиться МАГАТЕ з 12 по 17 лютого 2023 року.

«Світ немає досвіду безпечної експлуатації ядерних установок в умовах повномасштабної війни. Так само, як немає досвіду регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах війни та в післявоєнний період. Міжнародні та національні вимоги та стандарти безпеки розроблені без урахування військових впливів на ядерні установки», - зазначив Олег Коріков.

У своїй презентації очільник Держатомрегулювання акцентував увагу на виникненні безпрецедентних ризиків для ядерної та радіаційної безпеки, пов’язаних із військовим вторгненням рф на територію України, із захопленням, окупацією та руйнуванням українських ядерних установок та об’єктів використання ядерної енергії, а також представив заходи, які доводиться впроваджувати регулюючому органу в умовах викликів військового стану.

Олег Коріков підкреслив, що внаслідок окупації українському ядерному регулятору довелося вносити зміни у дозвільні документи, ліцензії на експлуатацію ядерних установок. Так, на сьогодні обмежено експлуатацію всіх шести енергоблоків Запорізької АЕС. Відтак експлуатація вказаних ядерних установок на енергетичних рівнях потужності є неможливою.

Він нагадав, що в період з 24 лютого по 31 березня 2022 року в окупації опинилася Чорнобильська зона відчуження і зона безумовного (обов’язкового) відселення, а отже – й низка підприємств, що розташовані у ній та діяльність яких пов’язана із поводженням із відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), радіоактивними відходами (РАВ) та джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ).

Внаслідок окупації виникли умови, які унеможливлювали безпечну діяльність таких підприємств. Саме тому, на той час, Держатомрегулювання, у межах своїх повноважень, ухвалило рішення про зупинення дії низки ліцензій у сфері поводження з ВЯП, РАВ і ДІВ. Це були вимушені кроки, викликані повномасштабним військовим вторгненням російської федерації на територію України.

Після деокупації Чорнобильської зони відчуження розпочався поступовий процес відновлення ліцензій підприємств та їхньої діяльності.

Було зазначено, що «рф не припиняє ядерний шантаж, продовжує ігнорувати рішення і резолюції МАГАТЕ, ООН, міжнародне право. Повернутися до безпечного стану експлуатації Запорізької АЕС можливо лише шляхом повної деокупації та демілітаризації її майданчика та міста Енергодар».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux