Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В.о. Голови Держатомрегулювання провів ряд робочих зустрічей у рамках Міжнародної конференції щодо ефективності системи регулювання ЯРБ
Опубліковано 16 лютого 2023 року о 10:50

В.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков провів ряд робочих зустрічей на полях Міжнародної конференції щодо ефективності системи регулювання ядерної та радіаційної безпеки (ЯРБ): «Готовність до майбутніх викликів в умовах швидкозмінного довкілля», яка проводиться МАГАТЕ з 12 по 17 лютого 2023 року.

З Головою Комісії ядерного регулювання Сполучених Штатів Америки (US NRC), президентом міжнародної конференції Крістофером Хансоном говорили про поточну ситуацію на АЕС України, про основні результати перебування Місій МАГАТЕ на кожній АЕС України, включаючи Запорізьку АЕС. Голова органу ядерного регулювання США підтримав розробку проекту закону про Комісію ядерного регулювання України. Це дозволить зміцнити незалежність, професійність органу ядерного регулювання України в умовах застосування різних технологій використання ядерної енергії. Олег Коріков поінформував Крістофера Хансона щодо ситуації на Запорізькій АЕС, про останні регулюючі рішення стосовно обмежень експлуатації ядерних установок ЗАЕС, які Держатомрегулювання вимушена була прийняти, через негативні наслідки для цих об’єктів, що пов’язані із окупацією ЗАЕС російськими військами, а також незаконними діями росатома та ростехнагляду.

Очільники державних ядерних регуляторів України та Великої Британії – в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков та Голова Офісу ядерного регулювання (ONR) - Головний інспектор ядерної галузі Великої Британії Марк Фой – обговорили виклики та загрози ядерній та радіаційній безпеці, що виникли в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення та неспровокованої війни, яку розпочала російська федерація. Олег Коріков поінформував свого британського колегу про заходи нещодавно вжиті Держатомрегулювання, у зв’язку із суттєвим зниженням рівня ядерної та радіаційної безпеки на Запорізький АЕС через російську окупацію.

Олег Коріков також подякував Марку Фою за ту підтримку, яку отримує Україна від Великої Британії на усіх міжнародних майданчиках, на яких обговорюються питання безпечної експлуатації ядерних установок та регуляторна політика у сфері ЯРБ. Було підкреслено важливість досягнення спільної позиції міжнародних партнерів України, з метою підготовки дієвих рішень та резолюцій на підтримку України та засудження незаконних дій російської федерації щодо ядерних установок України.

Під час робочої зустрічі з Головою органу ядерної безпеки Франції (ASN), Головою Асоціації західноєвропейських регуляторів (WENRA) Олів’є Гуптою очільник Держатомрегулювання поінформував свого колегу про погіршення безпекової ситуації в Україні у зв’язку із війною, зокрема про ситуацію, що пов’язана із зниженням рівня води у Каховському водосховищі через незаконні дії російських військових, яка ставить під загрозу не лише забезпечення водою систем охолодження ядерного палива ЗАЕС, а й питне водопостачання жителів ряду населених пунктів України. Також Керівники регулюючих органів Франції та України обговорили подальші плани та заплановані події в рамках діяльності WENRA та ENSREG, двостороннього співробітництва.

Важливим етапом у двосторонньому співробітництві регулюючих органів України та Фінляндії (STUK) стало підписання їх керівниками спільної Заяви щодо започаткування Проекту фіно-українського співробітництва з ядерної та радіаційної безпеки (FURN), реалізація якого передбачається в рамках Інструменту Інституційного Співробітництва Міністерства закордонних справ Фінляндії, яке відбулося в ході робочої зустрічі із Головою Органу з радіаційної та ядерної безпеки Петтері Тііппана. Олег Коріков поінформував Петтері Тііппану про стан впровадження альтернативного ядерного палива виробництва Westinghouse на енергоблоках ВВЕР-440 Рівненської АЕС та запропонував підтримку в зусиллях Фінляндії в напрямку переводу постачань ядерного палива від ТВЕЛ до дружнього постачальника. Було констатовано, що Україна з початком повномасштабного вторгнення рф відчуває постійну потужну партнерську підтримку з боку Фінляндії. Україна високо цінує, що саме Фінляндія першою серед країн відмовилась від продовження реалізації проекту будівництва у Фінляндії АЕС за російським проектом.

В ході зустрічі із Директором програми співробітництва з регулюючими органами Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) Малгожатою Сневе розглянули підсумки багаторічної співпраці та окреслили плани на майбутнє щодо розроблення чергової, вже четвертої з початку співробітництва, дорожньої карти співробітництва із урахуванням актуальної ситуації, військових впливів на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в Україні та необхідності у подальшому подолання негативних наслідків військового вторгнення та відновлення безпеки ядерних установок та об’єктів використання ядерної енергії в Україні.

Останньою із запланованих зустрічей із керівництвом органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн партнерів стала зустріч із очільником Національного агентства з атомної енергії Республіки Польща Анджеєм Гловатскі. Олег Коріков поінформував Анджея Гловатскі щодо ситуації на Запорізькій АЕС, про останні регулюючі рішення стосовно обмежень про експлуатації ядерних установок Запорізької АЕС, які Держатомрегулювання вимушена була прийняти, через негативні наслідки для цих об’єктів, що пов’язані із окупацією ЗАЕС російськими військами, а також незаконними діями росатома та ростехнагляду. Також з польською стороною намітили конкретні кроки розвитку подальшого двостороннього співробітництва з обміну практичним досвідом та впровадження сучасних технологій у сфері безпеки використання ядерної енергії.

Усі міжнародні партнери України висловили свою беззастережну підтримку України у протистоянні із жорстоким ворогом, готовність надавати необхідну технічну підтримку та допомогу до досягнення повної перемоги над ворогом та відновлення рівня безпеки ядерних установок та діяльності.

Робоча зустріч Олега Корікова та Петтері Тііппани
Робоча зустріч Олега Корікова і Анджея Гловатскі
Робоча зустріч Олега Корікова і Малгожати Сневе
Робоча зустріч Олега Корікова та Марка Фоя
Робоча зустріч Олега Корікова та Крістофера Хансона

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux