Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання закликав країни-сторони Договору про нерозповсюдження ядерної зброї посилити тиск на росію
Опубліковано 18 серпня 2022 року о 16:15

Десята оглядова конференція Сторін Договору про нерозповсюдження ядерної зброї має закликати російську федерацію негайно деокупувати Запорізьку АЕС та припинити ядерний тероризм щодо інших ядерних установок в Україні.
Із такою заявою від імені української делегації на Десятій оглядовій конференції Сторін Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що триває у Нью-Йорку, виступив виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Він зазначив, що атаки російських військ на майданчику Запорізької АЕС можуть призвести до радіаційної аварії, наслідки якої будуть відчутні не лише на території України, а й в сусідніх державах, зокрема, на території країни-агресора.

«В цих умовах оператор АЕС робить усе можливе для функціонування станції, дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки, виконання ліцензійних умов. У зв’язку з розгортанням важкого озброєння та мінуванням майданчиків 1-го та 2-го енергоблоків Держатомрегулюванням зроблено зміни до ліцензії щодо обмеження експлуатації цих енергоблоків до найбільш безпечного стану – «холодний зупин», - підкреслив Олег Коріков.

Він наголосив, що компетентні українські органи мають відновити повний контроль над усіма ядерними установками в межах міжнародно визнаних кордонів України та забезпечити їхню безпечну експлуатацію. Крім того, за його словами, це дозволить МАГАТЕ повністю відновити свою діяльність з перевірки гарантій щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Наводимо повний текст заяви.

Заява делегації України в Головному комітеті ІІ Десятої оглядової конференції Сторін Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

(17 серпня 2022 року, Нью-Йорк)

Пані Голово,

Користуючись нагодою, ми дякуємо Вам ще раз за підготовку проєкту звіту, який є належною основою для нашої поточної дискусії, але, як наша делегація заявляла раніше, існує можливість подальшого покращення формулювань в документі, особливо тих, що стосуються ядерних установок України, зокрема Запорізької АЕС.

У зв’язку з цим дозвольте почати з передісторії проблеми, яка є важливою для загального розуміння всієї складності ситуації та необхідності належного розгляду проблеми на Оглядовій конференції Сторін Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Буквально півроку тому Чорнобильська АЕС і територія зони відчуження, а також найбільша атомна електростанція в Європі – Запорізька АЕС, були захоплені російською федерацією шляхом збройного нападу із застосуванням танків і артилерії. Декілька інших ядерних установок України неодноразово зазнавали обстрілів з боку збройних сил агресора.

Слід також зазначити, що компетентні органи України втратили контроль над низкою ядерних установок ще до початку повномасштабної війни, а саме у 2014 році, коли російська федерація розпочала агресію на сході України та окупувала Крим, з розташованими там ядерними установками.

Хочу підкреслити, що в той час як Чорнобильську АЕС було звільнено після виведення російських військ, Запорізька АЕС досі залишається під контролем росії.

Російська федерація фактично здійснює акти ядерного тероризму на території України, включаючи військове захоплення ядерних установок, які містять велику кількість ядерних матеріалів, відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів, постійну присутність на майданчику Запорізької АЕС озброєних військовослужбовців та стороннього персоналу російської організації росатом, яка будує ядерні установки по всьому світу, обстріли та мінування майданчика станції, психологічний тиск на український персонал станції, блокування доступу представників регулюючого органу на майданчик, обстріли із застосуванням крилатих ракет в безпосередній близькості від ядерних установок.

Як відомо, метою ядерної захищеності та фізичного захисту є надання доступу на АЕС лише персоналу, який залучений до робіт із безпечної експлуатації станції.

Атаки російських військ на майданчику АЕС можуть призвести до радіаційної аварії, наслідки якої будуть відчутні не лише на території України, а й в сусідніх державах, в тому числі на території країни-агресора.

В цих умовах оператор АЕС робить усе можливе для функціонування станції, дотримання вимог ядерної та радіаційної безпеки, виконання ліцензійних умов. У зв’язку з розгортанням важкого озброєння та мінуванням майданчиків 1-го та 2-го енергоблоків Держатомрегулюванням зроблено зміни до ліцензії щодо обмеження експлуатації цих енергоблоків до найбільш безпечного стану – «холодний зупин».

Попри пряму повномасштабну агресію росії, Україна дотримується положень Договору про нерозповсюдження та виконує Угоду про гарантії, але з певними обмеженнями стосовно інспекційної діяльності Агентства в місцях ведення бойових дій проти росії та на тимчасово окупованих територіях.

Як відомо, нещодавно в Україні почали застосовувати комплексні гарантії. У зв’язку з окупацією росією частини території України, на якій інспекційна діяльність стала неможлива, МАГАТЕ змушене повернутися до застосування традиційних гарантій в Україні. Але ми сподіваємося зрештою повернутися до застосування комплексних гарантій і закликаємо всі країни світу посприяти МАГАТЕ в задачі запровадження універсального режиму гарантій у всьому світі, який найкраще відповідатиме вимогам і цілям Договору про нерозповсюдження.

З урахуванням вищезазначеного, Конференція має взяти до уваги резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ щодо наслідків ситуації в Україні для безпеки, захищеності та гарантій від 3 березня 2022 року, серед іншого, шляхом закликання російської федерації негайно припинити всі дії на Запорізькій АЕС та дії проти ядерних установок в Україні з тим, щоб компетентні українські органи змогли зберегти або швидко відновити повний контроль над усіма ядерними установками в межах міжнародно визнаних кордонів України та забезпечити їхню безпечну експлуатацію, а також, щоб МАГАТЕ змогло повністю відновити свою діяльність з перевірки гарантій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux