Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання провів переговори із заступником Посла Німеччини при ООН щодо ситуації на ЗАЕС
Опубліковано 16 серпня 2022 року о 22:10

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков провів переговори із заступником Посла Німеччини при Організації Об’єднаних Націй Томасом Занайзеном щодо ситуації, яка виникла внаслідок окупації та обстрілів Запорізької АЕС російськими військами. Зустріч відбулася у Штаб-квартирі ООН у рамках Конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка розпочалася у Нью-Йорку (США) 1 серпня 2022 року.

У ході зустрічі очільник Держатомрегулювання ознайомив представника німецької дипломатії про ситуацію, що на сьогодні склалася на Запорізькій АЕС. Зокрема, із тими загрозами для ядерної та радіаційної безпеки в Україні і в світі, які виникли внаслідок окупації ЗАЕС та міста Енергодар, а також постійних обстрілів російськими військами майданчика ЗАЕС, сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, розташування військової техніки в машинних залах енергоблоків №1-2, мінування прилеглих територій, тиску та катувань українського персоналу атомної станції.

Олег Коріков особливо наголосив на недопустимості повного знеструмлення Запорізької АЕС, що ймовірно може статися внаслідок постійних обстрілів російськими військами прилеглих до станції територій та ліній електромереж, оскільки це може призвести до руйнації ядерного палива та виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище – у повітря, воду, землю.

«Єдина причина таких загроз і для України, і для Європи – це дії, які вчиняються росією на території українського ядерного об’єкту», - зазначив Олег Коріков.

У свою чергу Томас Занайзен висловив цілковите розуміння, що знеструмлення ЗАЕС загрожує не тільки Україні, а й загалом Європейському континенту і єдина причина тому – агресія і окупаційні дії російської федерації. Він також висловив свою цілковиту підтримку Україні, яка завжди була сумлінним учасником усіх міжнародних угод щодо дотримання ядерної та радіаційної безпеки.

Сторони зійшлися у думці, що ядерний терор, який зараз вчиняє російська федерація на території України – недопустимий у цивілізованому світі.

У ході переговорів представники України та Німеччини обговорили важливість місії МАГАТЕ та інших міжнародних організацій на Запорізьку АЕС, яка б сприяла повній деокупації ядерного об’єкту та повного повернення атомної станції під контроль України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux