Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулася робоча зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання із заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва
Опубліковано 30 червня 2023 року о 09:19

29 червня 2023 року відбулася робоча зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Копиленка.

У ході зустрічі було обговорено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання», який 10 червня 2023 року був прийнятий парламентом за основу у першому читанні. Наразі законопроект проходить доопрацювання до другого читання з урахуванням поправок та пропозицій.

Проєктом Закону України пропонуються зміни до Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання», якими передбачено:

уточнення та конкретизація повноважень Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади, Національної комісії з радіаційного захисту населення України;

запровадження трьох ситуацій опромінення (планового, існуючого та аварійного);

встановлення основних дозових лімітів ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення;

запровадження граничних доз в ситуації планового опромінення для персоналу та населення, референтних рівнів для ситуацій існуючого та аварійного опромінення;

запровадження референтних рівнів середньої річної концентрації активності радону в повітрі приміщень для постійного перебування людей, на робочих місцях;

визначення основних заходів щодо обґрунтування та оптимізації заходів захисту та безпеки при медичному опроміненні тощо.

Крім того, пропонується внести зміни до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» з метою приведення термінів у відповідність до Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» розроблений Держатомрегулювання, відповідно до Плану законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

Реалізація положень проєкту Закону України дозволить запровадити систему радіаційного захисту персоналу та населення у всіх ситуаціях опромінення (плановій, існуючій та аварійній) з урахуванням положень документів права ЄС та набутого досвіду державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки. Законопроєкт також спрямований на підвищення рівня захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання.

У ході зустрічі Олег Коріков та Олександр Копиленко також обговорили ситуацію на Запорізькій АЕС, зокрема, ймовірність вчинення російськими окупантами теракту на станції та його можливі наслідки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux