Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулася Координаційна нарада щодо проєктів, які виконуються міжнародними та українськими організаціями для колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод»
Опубліковано 03 квітня 2024 року о 13:17

2 квітня 2024 року у місті Кам’янське (Дніпропетровська область) відбулася виїзна Координаційна нарада щодо проєктів, що виконуються міжнародними та українськими організаціями для колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод» (далі – ВО «ПХЗ»). До участі у нараді були залучені Народні депутати України, представники Міністерства енергетики України, Держатомрегулювання, офісу підтримки Європейських проектів в Україні – JSO, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, ДП «Бар’єр», УНТЦ, ВАТ «КІЕП».

Наразі реалізується фаза 3 проекту співробітництва Європейської комісії (U4.02/20), спрямованого на приведення майданчика ВО «ПХЗ» у безпечний стан.

«Умовами ліцензії Держатомрегулювання, виданої ДП «Бар’єр», зі змінами внесеними у березні 2024 року, передбачено поширення дії чинної ліцензії на усі уранові об’єкти, які належать ДП «Бар’єр», планування та розробка проектної документації щодо реалізації реабілітаційних заходів стосовно колишніх об’єктів з переробки уранових руд та хвостосховищ для зберігання відходів переробки уранових руд, розміщених на майданчику ВО «ПХЗ», – зазначила директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ Держатомрегулювання України Наталія Рибалка.

Європейська підтримка діяльності ліцензіата з виконання заходів, передбачених умовами ліцензії та вимогами з нормативних документів, є важливим елементом забезпечення безпеки при здійсненні ДП «Бар’єр» виду діяльності щодо припинення діяльності з переробки уранових руд на майданчику ВО «ПХЗ», шляхом ліквідації, консервації (тимчасового зупинення) або перепрофілювання колишніх уранових об’єктів.

На сьогодні Держатомрегулюванням, із залученням українських та європейських експертів, продовжується державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки проєкту спорудження на майданчику ВО «ПХЗ» нового сховища для захоронення відходів переробки уранових руд, в рамках комплексної експертизи цього проекту. Реалізація проекту дозволить розпочати конкретні заходи з безпечного поводження з відходами переробки уранових руд.

Учасники наради в ході технічного візиту на майданчик ВО «ПХЗ», організованого в рамках наради, також ознайомилися із фактичним станом колишніх уранових об’єктів, з результатами реалізації попередніх фаз проекту Європейської комісії – облаштування контрольованих зон навколо найбільш забруднених об’єктів та будівель, контрольно пропускних пунктів та санперепускників; локалізація та ізоляція радіаційного забруднення будівель; забезпечення здійснення радіаційного контролю та моніторингу на майданчику із застосуванням сучасних вимірювальних засобів та спеціально облаштованої лабораторії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux