Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»
Опубліковано 20 вересня 2022 року о 17:40

20 вересня 2022 року Верховна Рада України розглянула у першому читанні та прийняла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». За відповідний законопроєкт №5860 у першому читанні проголосували 280 народних депутатів України.

Пропоновані законопроєктом зміни стосуються приведення у відповідність до директив Європейського Союзу термінології, що застосовується в Законі України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та її уточнення із врахуванням практики застосування цього Закону. Зокрема, це стосується визначень термінів «радіоактивний матеріал», «ядерні установки»; введення визначень термінів «відпрацьоване ядерне паливо» та «радіоактивна речовина» відповідно до права ЄС.

Також зміни стосуються обов’язків ліцензіатів щодо залучення до виконання робіт, які впливають на безпеку під час використання ядерної енергії, тільки тих підрядників та субпідрядників, які мають організаційну структуру, персонал та ресурси, які необхідні для виконання зазначених робіт, відповідно до вимог законодавства.

Відповідно до законодавства України у сфері використання ядерної енергії, яке повністю відповідає міжнародним підходам, саме ліцензіат несе відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку ядерної установки чи об’єкта використання ядерної енергії. Тому, у разі недостатності ресурсів для виконання якихось робіт, ліцензіат повинен залучати тих підрядників, які спроможні виконувати необхідні роботи із врахуванням того, що ці роботи впливають на безпеку під час використання ядерної енергії, та контролювати залучення підрядником субпідрядників.

Запропоновані проєктом закону зміни не лише наблизять законодавство України до європейського, а й позитивно вплинуть на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в державі.

Крім того, проєктом закону пропонується орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки доповнити функціями щодо організації регулярної оцінки нормативно-правової бази у сфері використання ядерної енергії та діяльності органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, для проведення якої запрошуються міжнародні експерти. Запропоновані повноваження для органу держрегулювання ядерної та радіаційної безпеки відповідають практиці функціонування подібних органів країн-членів МАГАТЕ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux