Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Народні депутати підтримали у першому читанні зміни до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту»
Опубліковано 20 вересня 2022 року о 17:45

Верховна Рада України розглянула у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту». За відповідний законопроєкт №3869 проголосували 295 народних депутатів України.

Законопроєкт розроблено з метою впровадження в законодавство України положень Директиви Європейського Союзу про встановлення основних норм безпеки для захисту від загроз, зумовлених впливом іонізуючого випромінювання. Проєктом пропонується імплементувати вказану Директиву в частині запровадження практики консультування суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб, органів влади з питань ядерної та радіаційної безпеки експертами з радіаційного захисту, компетенція яких підтверджена органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Запровадження передбачених законопроєктом норм дозволить суб’єктам діяльності при плануванні та здійсненні заходів з радіаційного захисту персоналу та населення, крім отримання кваліфікованих консультацій, також скоротити свої видатки.

Проєктом закону визначено: основні вимоги до особи, яка має намір стати експертом з радіаційного захисту; орган, який наділяється повноваженням визнання компетенції експерта; основні засади порядку визнання компетенції експерта.

Законопроєкт передбачає, що залучення експертів не буде обов’язковим – документ лише передбачає можливість, за необхідності (наприклад, у разі відсутності власних спеціалістів), залучати фахівців з радіаційної безпеки, компетенція яких перевірена органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, яким наразі є Держатомрегулювання.

Рішення про визнання експертів із зазначенням напрямів їх компетенції (використання ядерної енергій в енергетиці, промисловості, медицині, науці, при поводженні з радіоактивними відходами тощо) будуть оприлюднюватися на офіційному сайті Держатомрегулювання і всі, хто потребує консультацій з питань радіаційного захисту, матимуть можливість звертатись до експертів за консультаціями, відповідно до напрямів компетенції з радіаційного захисту кожного експерта.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux