Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Україна взяла участь у міжнародних тренуваннях формату ConvEx-3
Опубліковано 23 червня 2017 року о 11:04

Міжнародні тренування МАГАТЕ ConvEx-3, що тривали 36 годин, 21-22 червня 2017 року, завершено.

Держатомрегулювання, ДСНС, спільно із ДП НАЕК «Енергоатом» та за консультативної підтримки фахівців МЗС, Держприкордонслужби, Мінрегіонбуду, Розрахунково-аналітичного центру Збройних сил України, інших міністерств та відомств, забезпечено виконання зобов’язань України в рамках міжнародних конвенцій МАГАТЕ, а також перевірено здатність до оперативного реагування на ядерні інциденти на національному рівні.

Виконання вправ в рамках міжнародних тренувань дало унікальну можливість в режимі реального часу переконатись у:

спроможності автоматизованих систем контролю радіаційної обстановки АЕС, Чорнобильської зони відчуження, УкрГідрометцентру переходити на аварійний режим для відстеження зміни радіаційних характеристик у повітрі над територією країни у разі загрози транскордонного перенесення;

ефективності процедур оповіщення та обміну інформацією на міжвідомчому, державному та міжнародному рівні;

оперативності опрацювання вхідної інформації про розвиток події та її застосування для оцінки, прогнозування та підготовки узгоджених пропозицій для прийняття рішень із реагування та захисту;

верифікації моделей атмосферного переносу, виконаних із застосуванням СППР РОДОС в ІКЦ Держатомрегулювання, УкрГідрометцентрі та ВП «Рівненська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом».

Україна була активним гравцем серед 79 країн-учасниць та 11 міжнародних організацій, оскільки із перших годин тренувань характер розвитку подій вказував на умовне поширення зони аварійного впливу не лише на територію Угорщини, але й потрапляння у зону ризику Австрії, Болгарії, Румунії, Хорватії, Словенії, Словацької Республіки, України, інших європейських країн.

Умовний сценарій імітував важку аварію одночасно на двох блоках АЕС Пакш із значним викидом радіоактивності у навколишнє середовище, яка була зразу класифікована як 6-й рівень небезпеки за шкалою INES, що вимагало, крім питань оперативного обміну інформацією, прийняття рішень про захисні та інші заходи реагування, включаючи можливі потреби медичної допомоги, громадського спілкування, контролю за імпортом/ експортом товарів у пунктах перетину кордонів.

При прийнятті рішення про захисні та інші дії у разі транскордонної ядерної аварії важливо мати інформацію про рішення/дії, які здійснюють ваші сусідні країни. З цією метою учасниками тренувань було відпрацьовано завдання щодо переліку заходів захисту, контролю, моніторингу, а також технічних можливостей їх застосування в різних країнах.

 

Всі учасники тренувань переконані в необхідності більш тісної співпраці в надзвичайних ситуаціях на національному та міжнародному рівнях щодо оперативного обміну інформацією, проведення оцінки та прогнозування, надання міжнародної допомоги та координації публічної інформації.

Найближчим часом МАГАТЕ із залученими держав-членів та міжнародних організацій буде складено звіт за результатами тренувань, в якому будуть визначені передові практики та сфери подальшого вдосконалення з метою посилення готовності національних та міжнародних органів до реагування на ядерні та радіологічні надзвичайні ситуації.

Хоча ці тренування стосуються реакції на імітацію аварії на атомній електростанції, вони також застосовні до інших типів ядерних та радіологічних надзвичайних ситуацій в усіх країнах світу.

 

Для отримання додаткової інформації звертайтесь:

Сектор інформаційно-аналітичного забезпечення та зв’язків з громадськістю тел. (044) 277-12-02

Відділ аварійної готовності та радіаційного захисту Департаменту з питань безпеки ядерних установок тел. (044) 277-12-13

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux