Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
У Відні відбулася зустріч керівників ядерних регуляторів США та України
Опубліковано 28 вересня 2022 року о 14:48

28 вересня 2022 року, у рамках Генеральної конференції МАГАТЕ, яка триває у Відні (Австрія), відбулася зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова та Голови Комісії ядерного регулювання США (US NRC) Крістофера Хенсона.

Учасники української та американської делегацій на Генконференції МАГАТЕ обговорили ситуацію на українських атомних станціях - Запорізькій та Південноукраїнській. Олег Коріков детально поінформував американського колегу про ті загрози для ядерної та радіаційної безпеки, які виникли через неспровоковану агресію російської федерації та окупацію її військами українських ядерних об’єктів.

Враховуючи, що російські окупанти, здійснюючи обстріли АЕС, вдаються до ядерного тероризму, очільники Держатомрегулювання та US NRC наголосили на важливості забезпечення належної роботи резервних дизельних генераторів. У разі втрати ліній зв’язку ЗАЕС із енергетичною системою України, саме від дизельних електростанцій буде залежати забезпечення власних потреб атомної електростанції електроенергією – насамперед, йдеться про роботу охолоджувальних систем ядерного палива.

Також учасники зустрічі обговорили питання диверсифікації ядерного палива для потреб української ядерної енергетики. У цьому контексті Олег Коріков зазначив, що в Україні успішно проходить поступова заміна ядерного палива російського виробництва на тепловиділяючі збірки компанії Westinghouse. Він нагадав, що наразі вже на семи з п’ятнадцяти українських енергоблоків використовують ядерне паливо Westinghouse. Очільник Держатомрегулювання повідомив, що за час експлуатації тепловиділяючих збірок Westinghouse протягом 2015-2022 років на реакторах ВВЕР-1000 не зафіксовано жодних порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків.

Учасники зустрічі наголосили на важливості продовження процесу диверсифікації ядерного палива. Особливо актуальним цей процес є сьогодні, коли росія здійснює військову агресію проти України, а власні енергоресурси використовує як інструмент шантажу та тиску.

Голова US NRC Крістофер Хенсон запевнив, що США і надалі надаватимуть всебічну підтримку Україні, зокрема щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також продовжать співпрацю та реалізацію двосторонніх проектів у галузі ядерної енергетики.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux