Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Між ядерними регуляторами України та Фінляндії підписано Меморандум щодо співробітництва та обміну інформацією у галузі ядерної та радіаційної безпеки
Опубліковано 28 вересня 2022 року о 16:02

27 вересня 2022 року, у рамках Генеральної конференції МАГАТЕ, яка триває у Відні (Австрія), відбулося укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Державною інспекцією ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та Органом з радіаційної та ядерної безпеки Фінляндії (STUK) щодо співробітництва та обміну інформацією у галузі ядерної та радіаційної безпеки. Документ підписали в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков та Генеральний директор STUK Петтері Тііппана.

Документ передбачає, що сторони обмінюватимуться технічною інформацією та співпрацюватимуть у галузі ядерної та радіаційної безпеки відповідно до законодавства обох держав.

У рамках Меморандуму про взаєморозуміння, сторони зосередять свої зусилля на таких галузях, як: ядерна та радіаційна безпека; радіаційний моніторинг навколишнього середовища; аварійна готовність та реагування; поводження з радіоактивними відходами; національна система обліку та контролю ядерних матеріалів та будь-яка інша тематика за взаємною згодою сторін.

Співпраця в рамках цього Меморандуму про взаєморозуміння також передбачає можливість реалізовувати спільні проекти, організовувати спільні зустрічі, семінари, конференції, постачати обладнання та надавати послуги. Можливі й інші форми співробітництва, які будуть узгоджені сторонами.

Сторони зобов’язуються використовувати отриману інформацію або результати діяльності, здійсненої в рамках Меморандуму, виключно в мирних цілях. Інформація, отримана будь-якою зі сторін згідно цього Меморандуму, не може бути передана третім сторонам без письмового дозволу. Обмін конфіденційною інформацією не здійснюється.

Меморандум про взаєморозуміння набуває чинності з моменту його підписання та діятиме протягом п'яти років. Після завершення цього терміну – його чинність буде продовжено на наступні п'ятирічні періоди.

Як зазначив під час зустрічі Олег Коріков, не зважаючи, що Меморандум про взаєморозуміння підписано лише зараз, співпраця між державними регуляторами Фінляндії та України триває вже багато років. Він також подякував міжнародним партнерам, зокрема STUK, за підтримку та допомогу, яка є особливо важливою в складних умовах, що склалися після повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну.

«Ми вдячні за міжнародну підтримку, яка так необхідна Держатомрегулювання для виконання своїх функцій в нинішніх умовах, і яка надається в необхідному обсязі. Так, у ході модернізації пересувної лабораторії радіологічної розвідки Держатомрегулювання, незважаючи на складні матеріально-технічні проблеми організації гуманітарних вантажів, спеціалістами STUK було організовано та доставлено сучасне обладнання для нашої організації технічної та експертної підтримки – ДНТЦ ЯРБ», - сказав очільник Держатомрегулювання.

Він додав, що така допомога сприятиме зміцненню та розширенню технічних можливостей українського регулятора при здійсненні радіаційного моніторингу довкілля та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Генеральний директор STUK Петтері Тііппана зазначив, що фінська сторона зацікавлена у посиленні співпраці із Держатомрегулювання та ДП «ДНТЦ ЯРБ». За його словами, для STUK, передусім, важливо вивчити український досвід зі здійснення регулювання та контролю в умовах війни, оскільки Фінляндія має того ж самого сусіда, що й Україна – російську федерацію.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux