Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Технічне співробітництво за міжнародними проектами Європейської Комісії з питань звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю
Опубліковано 07 березня 2017 року о 14:39

В рамках реалізації ряду проектів Інструменту співробітництва Європейської Комісії з питань ядерної та радіаційної безпеки (INSC) – U4.01/10E, U4.01/11E, українським підприємствам, які здійснюють діяльність з експлуатації та зняття з експлуатації ядерних установок, поводження з радіоактивними відходами, надається підтримка щодо вдосконалення, розробки та впровадження сучасних методик, процедур та технічного забезпечення для звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю. Це такі підприємства, як ДСП «Чорнобильська АЕС», ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «ЦППРВ», спеціалізовані підприємства ДК «УкрДО «Радон».

Держатомрегулювання розглядає розроблені методики, стандарти та проекти установок із залученням європейських та українських експертів в рамках регуляторного проекту INSC UK/TS/46 «Підтримка Держатомрегулювання України в регулюванні безпеки поводження з радіоактивними відходами».

Застосовується досвід, зокрема, таких європейських країн, як Німеччина, Чехія, Словаччина, Литва, де відповідні методи та процедури впроваджені на практиці, у тому числі, при знятті з експлуатації ядерних установок та поводженні з радіоактивними відходами. Це дозволяє у цих країнах оптимізувати витрати на поводження з радіоактивними відходами, а також повернути у господарство цінні матеріали та сировину (метал, будівельні матеріали тощо).

На початку березня 2017 року у приміщенні Офісу з підтримки реалізації проектів INSC в Україні (JSO), за участю представників Європейської Комісії, офісу JSO, ДСП «Чорнобильська АЕС», консорціумів Європейських організацій NUVIA-Consortium та VF-Consortium, українських підприємств «Укратомприлад» та «Атомкомплексприлад», Держатомрегулювання, компанії Рискаудит, ДНТЦ ЯРБ, відбулося ряд технічних нарад з розгляду результатів реалізації вищевказаних проектів, у тому числі:

- Розроблений за проектом U4.01/10-Е документ «Методологія звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю. Загальні положення», за результатами експертизи схвалений Держатомрегулюванням для застосування при розробці стандартів конкретних підприємств щодо звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю;

- Наразі Держатомрегулювання в рамках проекту UK/TS/46 завершує розгляд та оцінку проекту стандарту підприємства ДСП «Чорнобильська АЕС» «Порядок звільнення радіоактивного металу від регулюючого контролю» з комплектом інструкцій до нього, які розроблені за проектом U4.01/10Е, із урахуванням схваленої Методології. У цих документах представлені основні організаційні, технічні та методологічні засади процесу звільнення від регулюючого контролю радіоактивних матеріалів у вигляді металовміщуючого обладнання, яке демонтується в ході зняття з експлуатації блоків 1,2,3 Чорнобильської АЕС. В ході технічної наради 01.03.2017 були представлені та обговорені основні зауваження та коментарі Держатомрегулювання та її організацій технічної підтримки до документації стандарту, у тому числі пов’язані із особливостями щодо розміщення матеріалів, які підлягатимуть звільненню від регулюючого контролю, на території зони відчуження;

- ДСП «Чорнобильська АЕС» зможе остаточно завершити розробку стандарту підприємства за результатами впровадження проекту U4.01/11Е щодо створення установки для звільнення від регулюючого контролю радіоактивних матеріалів у вигляді металовміщуючого обладнання. Проектування та поставка обладнання для цієї установки здійснюється Чеською організацією VF-Consortium. На технічній нараді 02.03.2017 був представлений проект установки, включаючи основні технічні вимоги до вимірювального обладнання, програмного забезпечення, організації та зонування технологічних приміщень, методологічні підходи до визначення складу та питомих активностей радіонуклідів у матеріалах, тощо. Найближчим часом проект буде направлено до Держатомрегулювання для проведення експертизи ядерної та радіаційної безпеки.

Імплементація проектів дозволить українським підприємствам, які здійснюють діяльність у сфери використання ядерної енергії, впровадити ефективні та надійні методи, методики та процедури щодо звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю, у відповідності до національних та міжнародних вимог та критеріїв безпеки.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux