Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на ЗАЕС є вкрай нестабільною з дуже ймовірними загрозами великої аварії – заява Гендиректора МАГАТЕ
Опубліковано 26 січня 2024 року о 19:42

Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції залишається вкрай нестабільною з «дуже реальними» потенційними загрозами великої аварії. Про це заявив Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН та анонсував свій четвертий візит на майданчик ЗАЕС, який він планує здійснити на початку лютого 2024 року.

«Ядерної аварії ще не було. Це правда. Але самозаспокоєння може привести нас до трагедії. Так не повинно статися. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб мінімізувати ризики її настання», - сказав Гроссі.

Також Гендиректор МАГАТЕ окреслив низку проблем, які виникли внаслідок окупації ЗАЕС російською федерацією:

  • станція працює зі значно скороченою чисельністю персоналу, який перебуває під безпрецедентним психологічним тиском;
  • зменшення кількості кваліфікованого та підготовленого експлуатаційного персоналу та складний ланцюжок постачання негативно вплинули на технічне обслуговування обладнання, яке має істотне значення для підтримки безпеки станції;
  • Запорізька АЕС вже вісім разів втрачала зовнішнє електропостачання і доводилося покладатися на роботу аварійних дизель-генераторів як останню лінію захисту від ядерної аварії, щоб забезпечити охолодження ядерного палива у реакторах і басейнах витримки.
  • непоодинокими є випадки, коли команда МАГАТЕ на ЗАЕС не мала своєчасного доступу до деяких ділянок станції, який необхідний експертам Агентства, щоб мати змогу ефективно оцінювати ситуацію щодо ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС та фіксувати нові події.

У своєму зверненні до Ради Безпеки ООН Рафаель Маріано Гроссі також зазначив, що на інших українських АЕС, що розташовані на підконтрольній Україні території, ядерна безпека та захищеність підтримується, незважаючи на складні обставини воєнного часу, зокрема часті сигнали повітряної тривоги. Нагадаємо, що експерти МАГАТЕ, крім місії на окупованій Запорізькій АЕС, присутні на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській АЕС, а також – на майданчику Чорнобильської АЕС.

Як раніше заявляв Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, подальша окупація Запорізької АЕС тільки ускладнить стан ядерної та радіаційної безпеки на промисловому майданчику.

«Минулого року ми вже мали декілька експлуатаційних подій, які потенційно могли призвести до аварії з радіаційними наслідками. Некваліфікований персонал на АЕС, відсутність належного техобслуговування та ремонтів, наявність зброї, вибухівки, військової техніки, окупанти перешкоджають роботі експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ, не надають їм повних доступів, періодично відбуваються втрати живлення станції від української енергосистеми внаслідок російських обстрілів тощо – ці фактори, якщо їх не усунути, неминуче призведуть до ще більшої деградації ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС. Тому варто готуватися до збільшення кількості експлуатаційних подій, які нестимуть потенційну загрозу виникнення аварій з радіаційними наслідками. І такі ризики тільки зростатимуть. Вихід один – це демілітаризація та деокупація Запорізької АЕС, повернення її під контроль легітимної експлуатуючої організації АТ НАЕК «Енергоатом» та під регуляторний нагляд Державної інспекції ядерного регулювання України», - зазначив Олег Коріков.

Він також наголошував на недопустимості порушення умов ліцензій на експлуатацію енергоблоків ЗАЕС, які мають експлуатуватися у стані «холодний зупин». Проте окупанти продовжують ігнорувати умови ліцензій. Безвідповідальні дії окупантів з розігріву енергоблоку №4, в умовах відсутності відповідного технічного обслуговування та ремонту обладнання енергоблоків ЗАЕС, безсумнівно мають негативний вплив на безпеку ядерних установок – це несе в собі додаткові ризики відмов обладнання, систем та елементів важливих для безпеки, може ініціювати перехідні процеси, які у результаті можуть призвести до порушень нормальної експлуатації та аварій, в тому числі із важким пошкодженням ядерного палива.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux