Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Олег Коріков: Мета перебування окупантів на ЗАЕС – ядерний терор України та всього світу, стан ядерної та радіаційної безпеки продовжує деградувати
Опубліковано 20 січня 2024 року о 16:05

Запорізька АЕС, яка вже понад 22 місяці перебуває під російською окупацією, стала для загарбників інструментом ядерного терору України та загалом усього світу, оскільки ймовірна аварія з радіаційними наслідками може мати транскордонний характер і ризики її виникнення лише зростають. Про це заявив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, коментуючи заяву Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі про поточну ситуацію на ЗАЕС від 19 січня 2024 року.

«Подальша окупація Запорізької АЕС тільки ускладнить стан ядерної та радіаційної безпеки на промисловому майданчику. Минулого року ми вже мали декілька експлуатаційних подій, які потенційно могли призвести до аварії з радіаційними наслідками. Некваліфікований персонал на АЕС, відсутність належного техобслуговування та ремонтів, наявність зброї, вибухівки, військової техніки, окупанти перешкоджають роботі експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ, не надають їм повних доступів, періодично відбуваються втрати живлення станції від української енергосистеми внаслідок російських обстрілів тощо – ці фактори, якщо їх не усунути, неминуче призведуть до ще більшої деградації ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС. Тому варто готуватися до збільшення кількості експлуатаційних подій, які нестимуть потенційну загрозу виникнення аварій з радіаційними наслідками. І такі ризики тільки зростатимуть. Вихід один – це демілітаризація та деокупація Запорізької АЕС, повернення її під контроль легітимної експлуатуючої організації АТ НАЕК «Енергоатом» та під регуляторний нагляд Державної інспекції ядерного регулювання України», - заявив Олег Коріков.

Голова Держатомрегулювання також підкреслив, що обладнання та системи ЗАЕС, енергоблоки якої вже довгий час перебувають у стані зупину, потребують особливої уваги кваліфікованих спеціалістів та здійснення планового техобслуговування та ремонтів.

«Однак належного технічного обслуговування не було ні минулого року, не збираються окупанти впроваджувати комплексний план технічного обслуговування і на 2024 рік – до такого висновку дійшли в МАГАТЕ. Це свідчить про те, що найбільша в Європі атомна електростанція цікавить російських окупантів перш за все як інструмент ядерного терору, яким вони загрожують як Україні, так і всьому світу», - зазначив Олег Коріков.

Як йдеться в заяві Гендиректора МАГАТЕ, у минулий четвер на ЗАЕС сталася відмова резервних трансформаторів власних потреб. Рафаель Маріано Гроссі також повідомив, що експертам МАГАТЕ вдалося здійснити обходи усіх шести блочних щитів керування енергоблоків ЗАЕС, проте через обмеження роботи місії окупантами, експерти не мали можливості спілкуватись з персоналом, перевірити його досвід та кваліфікацію. Також окупанти продовжують обмежувати роботу місії МАГАТЕ, не надаючи повного доступу експертам до турбінних та реакторних відділень, а також – до дахів енергоблоків ЗАЕС.

На основі обговорень та інформації, наданій команді МАГАТЕ на ЗАЕС, в Агентстві роблять висновок, що окупанти не збираються впроваджувати комплексний план технічного обслуговування протягом 2024 року.

Окупаційна адміністрація продовжує мілітаризацію майданчика Запорізької АЕС, а експерти МАГАТЕ знову повідомляють про розміщення мін по периметру атомної станції. Востаннє про мінування експерти МАГАТЕ повідомляли у листопаді 2023 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux