Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Щодо участі Держатомрегулювання в операції «Оріон»
Опубліковано 22 липня 2019 року о 14:02

Державна інспекція ядерного регулювання України бере активну участь у забезпеченні ядерної та радіаційної безпеки в державі, зокрема реалізації за участю міжнародних партнерів та сусідніх держав заходів, направлених на боротьбу з незаконним обігом радіоактивних матеріалів та повернення їх під регулюючий контроль.

Протягом 2017 року фахівці Держатомрегулювання взяли участь у проведенні низки таких заходів в рамках операцій «Навігатор-1» та «Навігатор-2». Ці операції проводились за підтримки Місії Європейського Союзу з надання прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова (EUBAM) і буди направлені на боротьбу з нелегальним переміщенням вогнепальної зброї, вибухових речовин, хімічних, біологічних ядерних та радіоактивних матеріалів через українсько-молдовський державний кордон. Інформація про участь Держатомрегулювання у проведенні операцій «Навігатор-1» та «Навігатор-2» протягом 2017 року систематично висвітлювалась на нашій веб-сторінці.

Беручи до уваги позитивні результати, отримані при їх проведенні, EUBAM було прийнято рішення здійснити у другому півріччі 2018 аналогічний захід у більш розширеному форматі. Так, спільна операція під кодовою назвою «Оріон», була проведена в три фази, з вересня 2018 року по січень 2019 року, і охоплювала Республіку Молдова та Україну. Проведення операції координувалось EUBAM у співпраці з Агентством Європейського Союзу зі співробітництва у сфері правоохоронної діяльності  (Європол), правоохоронними відомствами України і Республіки Молдова. З метою надання підтримки українським і молдавським правоохоронним органам у протидії незаконному обігу стрілецької зброї та легкого озброєння, боєприпасів, вибухових, а також хімічних, біологічних та радіоактивних матеріалів, в операції взяли участь прикордонні відомства Словаччини, Румунії та Польщі, включаючи Frontex і SELEC.

Фінальні результати спільної операції «Оріон» були представлені в ході зустрічі з підведення підсумків, що відбулась 17 липня 2019 року в м. Одеса, на якій учасникам була надана можливість детально обговорити результати операції і скоординувати свої подальші зусилля. «Спільна операція «Оріон» послужила корисним інструментом для протидії, аналізу ризиків та оцінки існуючих загроз у сфері незаконного обігу зброї, а також зміцнення міжнародного співробітництва», – заявив Славомир Піхор, Глава EUBAM.

 

За даними EUBAM, під час проведення операції «Оріон» було вилучено 300 одиниць стрілецької зброї, майже 1 500 одиниць легкої зброї, більше 140 000 одиниць боєприпасів і понад 200 кг вибухових речовин. Держатомрегулювання зафіксовано 12 випадків перебування радіоактивних матеріалів поза регулюючим контролем. Значну кількість становили різного типу годинники, в тому числі й авіаційні , з радіонуклідами природного походження Ra-226, де рівень гамма–випромінювання перевищував встановлені законодавством норми, металевий брухт, елементи радіоізотопних приладів вимірювання вологості та щільності грунтів ВПГР-1 та ППГР-1 (потужність еквівалентної дози на поверхні приладу становила 6,8 мкЗв/год.)

 

Крім цього, в рамках «Оріону» були проведені інформаційні кампанії для громадськості стосовно добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин, що незаконно зберігались у громадян, без притягнення їх до кримінальної відповідальності. Внаслідок цих кампаній громадяни Молдови і України добровільно здали 2 027 одиниць легкої вогнепальної зброї, 54 одиниці стрілецької зброї і 2 025 патронів різного калібру, а також 67 одиниць пневматичної зброї та газових пістолетів, чим підтвердилася ефективність проведених інформаційних кампаній.

 

Проведення операції «Оріон» є ефективним засобом протидії на перебування у незаконному обігу вогнепальної зброї, боєприпасів, наркотичних засобів та психотропних речовин, РХБЯ матеріалів. Учасниками відпрацьовувались елементи організації взаємодії національних державних структур та міжнародних організацій, перш за все на прикордонному рівні, включаючи обмін інформацією.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux