Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Ризики виникнення аварійної ситуації на ЗАЕС дуже великі – Олег Коріков
Опубліковано 28 липня 2023 року о 15:36

Ризики виникнення аварійної ситуації на Запорізькій АЕС є дуже великими. Про це 28 липня 2023 року під час брифінгу в Медіа центрі «Україна - Укрінформ» заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков. Він зазначив, що зростання ризиків спричинено низкою факторів.

«Перший великий ризик – це наявність нелегітимного, непередбачуваного і безвідповідального персоналу на ЗАЕС, який завезений туди російськими окупантами. Другий ризик – атомна станція перетворена на військову базу, на якій загарбники зберігають військову техніку, вибухівку, озброєння тощо. Третій – не виконуються рішення державного органу регулювання України, що є обов’язковим та є одним із ключових принципів ядерної та радіаційної безпеки МАГАТЕ», - сказав очільник Держатомрегулювання.

Серед інших причин деградації ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС Олег Коріков назвав також наступні чинники:

- окупантами здійснені незаконні, нелегальні модифікації в конструкції ядерних установок;

- окупація призвела до деградація системи аварійної готовності та реагування (внутрішній та зовнішній кризові центри, а також пожежні частини не функціонують);

- відсутнє належне надійне підключення до енергосистеми, залишаються високими ризики втрати зовнішнього електроживлення станції та її знеструмлення;

- неможливо провести належне регламентне техобслуговування та ремонт обладнання, яке є важливим для безпеки;

- втрачено надійне джерело водопостачання для Запорізької АЕС - Каховське водосховище;

- загарбниками заблоковано автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на ЗАЕС, внаслідок чого Україна фактично втратила можливість виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію;

- представники постійної моніторингової місії МАГАТЕ не мають повного доступу до усіх об'єктів та обладнання на ЗАЕС, а російські окупанти мають можливість для маніпуляцій та введення в оману представників МАГАТЕ.

«На жаль, можливості реагування на аварійні ситуації значно зменшилися, а потенційні загрози зростають. Тому єдино прийнятним варіантом розвитку подій є повна деокупація, демілітаризація ЗАЕС та повернення її під повний контроль України», - резюмував Олег Коріков.

Брифінг можна переглянути тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux