Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Онлайн-нарада з міжнародними партнерами: Переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан «гарячий зупин» є грубим порушенням ліцензійних умов та створює додаткові ризики
Опубліковано 29 липня 2023 року о 17:00

Російські окупанти, перевівши енергоблок №4 ВП «Запорізька АЕС» у стан «гарячий зупин», грубо порушили умови ліцензії на експлуатацію зазначеної ядерної установки, яка, відповідно до Наказу Держатомрегулювання №338 від 28 червня 2023 року, може експлуатуватися лише у стані «холодний зупин» та цинічно проігнорували принципи ядерної та радіаційної безпеки МАГАТЕ. На цьому 28 липня 2023 року в ході онлайн-наради з міжнародними партнерами наголосив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

«Нагадаю, що головну шкоду ядерній та радіаційній безпеці на ЗАЕС завдають безвідповідальні та непередбачувані дії російських окупантів: починаючи з військового штурму мирної ядерної установки, обстрілів промислового майданчику станції, мінування території, тиску, катування, викрадення персоналу, блокування передачі даних з автоматизованої системи радіаційного контролю, руйнування Каховської ГЕС і низки інших злочинних дій окупантів. І останнє, але не менш важливе, на чому хочу наголосити – грубе порушення ліцензійних умов та переведення енергоблока №4 ЗАЕС у стан «гарячий зупин», - заявив Олег Коріков, додавши, що переведення енергоблоку №4 ЗАЕС в гарячий стан здійснено некомпетентним, нелегітимних і некваліфікованим персоналом, який залучає «росатом» та «ростехнагляд».

Він зазначив, що утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодний зупин» є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки в умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС - Каховського водосховища.

Очільник Держатомрегулювання констатував, що присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС не завадила російським окупантам приймати безвідповідальні та непередбачувані рішення, які завдають шкоди ядерній безпеці та захищеності. Фахівці МАГАТЕ досі не отримали повного доступу до обладнання та систем, до важливих ділянок промислового майданчика атомної станції.

Він зауважив, що Україна і світова спільнота зацікавлені в об’єктивній та публічній оцінці МАГАТЕ стану дотримання п’яти основних принципів захисту ЗАЕС, які Генеральний директор Агентства Рафаель Маріано Гроссі оголосив 30 травня 2023 року на засіданні Ради безпеки ООН, а також – стану виконання росією положень резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, які закликають до безумовної деокупації, демілітаризації і повернення ЗАЕС під контроль України.

Олег Коріков також наголосив на необхідності відмови від співпраці з рф у сфері ядерної енергії, міжнародної ізоляції, позбавлення росії прав і привілеїв у МАГАТЕ, створення механізму притягнення до відповідальності тих країн, які порушують принципи ядерної безпеки та мирного використання ядерної енергії.

В онлайн-нараді взяли участь представники Єврокомісії, ENSREG, WENRA, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux