Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Російські окупанти не надають доступ експертам МАГАТЕ до важливих ділянок промислового майданчика Запорізької АЕС
Опубліковано 04 січня 2024 року о 15:50

Російські окупанти продовжують ганебну практику створення перешкод в роботі експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС та не надають необхідні доступи до важливих ділянок промислового майданчику станції. Про це йдеться у черговій заяві Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі від 3 січня 2024 року.

«Експерти МАГАТЕ, як і раніше, не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика, і останні два тижні їм не дозволяли заходити в реакторні зали блоків №№ 1, 2 і 6. Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу блоку, який був у стані холодного зупину. Саме тут розташовані активна зона реактора і відпрацьоване паливо. Команда буде продовжувати запитувати цей доступ», - йдеться в заяві Гроссі.

Також представникам МАГАТЕ не надається повний доступ до машинних залів енергоблоків №№3, 4 і 6.

Такі дії російських окупантів можуть свідчити про те, що вони намагаються приховати реальну ситуацію та військову техніку, зброю, вибухівку на Запорізькій АЕС. Крім того між запитами МАГАТЕ на доступ до тих чи інших систем і обладнання та фактичним доступом проходить значний проміжок часу, що дає окупантам можливість для здійснення маніпуляцій з метою введення представників МАГАТЕ в оману.

Окупаційною адміністрацією також не надано графік технічного обслуговування ЗАЕС на 2024 рік, запит на який зроблено експертами постійної моніторингової місії МАГАТЕ. Це свідчить про те, що окупанти не зацікавленні в забезпеченні ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС, оскільки не планують проводити регламентні технічні обслуговування та ремонти обладнання систем безпеки та систем важливих для безпеки.

Як неодноразово наголошували в Держатомрегулюванні, відсутність належних технічного обслуговування та ремонтів призвела до деградації ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС. Зокрема це вже проявилося в двох минулорічних експлуатаційних подіях із протіканням потенційно радіоактивної води з першого контуру в другий.

Станом на сьогодні Запорізька АЕС споживає електроенергію для власних потреб із української об’єднаної енергетичної системи, з якою з’єднана двома ЛЕП - 750 кВ «Дніпровська» та 330 кВ «Феросплавна-1».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux