Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
росія спробувала провести чергову інформаційно-психологічну операцію в Україні та завдати удару по співпраці України та МАГАТЕ
Опубліковано 05 січня 2024 року о 18:12

Вчора, 4 січня 2024 року, у мережі Facebook та на декількох інтернет-ресурсах відбулося поширення так званої «думки незалежного експерта», в якій стверджується про нібито підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми і що сталося це фактично на очах у експертів постійної моніторингової місії МАГАТЕ, які працюють на станції з вересня 2022 року.

Такі наративи, які подаються під виглядом «експертної думки», є нічим іншим, як ворожою російською інформаційно-психологічною операцією, метою якої є поставити під сумнів роботу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, звинуватити експертів МАГАТЕ в прихильності до окупантів та зруйнувати досягнутий прогрес у співпраці між Україною та МАГАТЕ.

Наголошуємо, що станом на сьогодні, так само як протягом усього періоду окупації, Запорізька АЕС є підключеною до української енергетичної системи. Усі наявні ЛЕП потужністю 750 кВ та 330 кВ – частина української енергосистеми. Неодноразові спроби російських окупантів з’єднати ЗАЕС із російською енергосистемою були невдалими.

«Місія МАГАТЕ на ЗАЕС діє на запрошення України та здійснює свою роботу відповідно до планів та вимог, погоджених українською стороною. МАГАТЕ однозначно виходить з тієї позиції, що ЗАЕС – українська атомна станція. Зараз наша співпраця з МАГАТЕ перейшла на більш високий рівень: ми отримуємо не лише об’єктивну інформацію про ситуацію та події на окупованій станції, а й маємо фахову оцінку експертів МАГАТЕ щодо стану безпеки окупованої Запорізької АЕС. Тому рф не зацікавлена в поінформованості української сторони та всіма способами намагається завадити цій співпраці», - зазначив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Вважаємо, що поширення в українському інформаційному просторі «зручних» для рф наративів не є випадковими, а мають за мету завдати шкоди репутації України, негативно вплинути на співпрацю з міжнародними партнерами, спробувати зруйнувати міжнародну коаліцію на підтримку України в питанні необхідності деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС та усієї території України. Відтак діяльність таких «експертів» має бути предметом розслідування для українських правоохоронних органів та спецслужб.

Просимо ЗМІ з обережністю ставитися до подібних заяв «експертів» та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах Держатомрегулювання, ДП НАЕК «Енергоатом», Міністерства енергетики України та Міжнародного агентства з атомної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux