Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Рішення Колегії Держатомрегулювання №6 від 9 серпня 2018 року
Опубліковано 13 серпня 2018 року о 10:41

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ

 

 

09 серпня 2018 року м. Київ № __06__

 

 

 

Про виконання рішень

та постанов Колегії Держатомрегулювання

з питань ядерної безпеки

 

 

 

Важливим компонентом забезпечення безпеки є ефективне функціонування зворотного зв’язку від досвіду експлуатації, та, перш за все, від досвіду розслідування порушень у роботі атомних електростанцій. Експлуатуюча організація, відповідно до вимог «Загальних положень безпеки атомних станцій» (НП 306.2.141-2008), затверджених наказом Державного комітету ядерного регулювання України від 19.11.2007 № 162, деталізованих в частині розслідування та врахування порушень у роботі АЕС в «Положенні про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій» (НП 306.2.100-2004), затвердженому наказом Державного комітету ядерного регулювання України 01.12.2004 № 184 (у редакції наказу Державної інспекції ядерного регулювання України від 20.04.2011 № 39) (далі - Положення):

-       створює систему накопичення, аналізу і використання досвіду експлуатації;

-       є відповідальною за повноту та якість розслідування, достовірність і своєчасність доведення результатів розслідування порушень у роботі АЕС до Держатомрегулювання;

-       здійснює діяльність, спрямовану на профілактику і запобігання подіям, які впливають на безпеку, включаючи відмови обладнання і помилки персоналу, на удосконалення експлуатаційних процедур, методів і засобів діагностики стану обладнання та систем і елементів, важливих для безпеки.

 

Держатомрегулювання, здійснюючи нагляд за дотриманням норм і правил безпеки під час розслідування та аналізу порушень у роботі АЕС, а також планування та здійснення інспекційної діяльності з врахуванням досвіду експлуатації, керується вимогами законодавства, норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки та положеннями Директиви Ради 2014/87/ Євратом, яка встановлює для Співтовариства основи з ядерної безпеки ядерних установок, відповідними референтними рівнями WENRA.

 

 

 

Загальна кількість порушень

 

Протягом 7 місяців 2018 року на енергоблоках АЕС України сталося 13 подій у роботі енергоблоків, які кваліфікуються як «Порушення у роботі АЕС» відповідно до вимог Положення. Цей показник є одним з найвищих за останні 10 років.

 

 

Кількість порушень на окремих майданчиках ВП АЕС

 

Аналіз розподілу порушень за майданчиками АЕС свідчить, що найбільшим вкладником у загальне зростання кількості порушень протягом перших семи місяців 2018 року є ВП ХАЕС. Також збільшення відбулось на ВП ЗАЕС та ВП ЮУАЕС. На ВП РАЕС показник не змінився і залишається на сталому рівні.

 

Роботи з удосконалення національної регуляторної бази та відповідних можливостей в рамках системи зворотного зв’язку від досвіду експлуатації

Уроки, отримані за результатами розслідування та аналізу експлуатаційних подій (порушень, відхилень, та малозначущих подій), які відбуваються на енергоблоках АЕС, є важливим джерелом знань, а врахування зворотного зв’язку від досвіду експлуатації є ефективним інструментом підвищення безпеки експлуатації енергоблоків.

Наразі триває міжнародний проект з підтримки Держатомрегулювання щодо посилення національної регуляторної бази та відповідних регуляторних можливостей (проект ІСЯБ U3.01/15, UK/TS/55). Одним із завдань проекту є удосконалення основного регулюючого документа з розслідування та обліку експлуатаційних подій на АЕС України, а саме «Положення про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій» (НП 306.2.100‑2004), враховуючи світову практику та досвід європейських експертів.

Термін розробки першої редакції оновленого Положення - 4 квартал 2020 року.

Виконання рішень Колегії Держатомрегулювання

З метою з’ясування причини збільшення кількості порушень протягом перших семи місяців 2018 року було прийняте рішення щодо проведення аналізу стану виконання попередніх рішень Колегії щодо ефективності використання досвіду експлуатації (від 30.11.2017 № 09 та від 30.03.2018 № 02). За результатами аналізу встановлено, що з 14 рішень, прийнятих на зазначених засіданнях Колегії:

-       повністю виконано – 9 рішень;

-       виконується на постійній основі – 4 рішення;

-       виконано із зауваженнями – 1 рішення;

-       не виконаних – немає.

 

Заслухавши доповідь та беручи до уваги результати обговорення Колегія Держатомрегулювання Вирішила:

1.            Звернути увагу ДП «НАЕК «Енергоатом» на суттєве підвищення кількості порушень у роботі АЕС, які стались протягом перших семи місяців 2018 року.

 

 

 

 

2.            ДП «НАЕК «Енергоатом»:

-       виконати, відповідно до технічного завдання, узгодженого Держатомрегулюванням, узагальнений системний аналіз порушень та відхилень та про результати повідомити Держатомрегулювання.

 

3.            ДП ДНТЦ ЯРБ:

-       продовжити практику систематичного аналізу звітів з розслідування порушень та відхилень, які відбуваються на АЕС України, у рамках виконання НДР «Оперативний та технологічний аналіз порушень у роботі АЕС України»;

-       виконати розрахунки показників безпеки за 2018 рік та надати рекомендації з організації і проведення інспекційних перевірок енергоблоків АЕС України в рамках НДР «Розрахунок показників безпеки в рамках підтримки Інтегральної системи нагляду».

 

4.            Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання:

-       враховуючи найкращі світові практики та досвід європейських експертів розробити першу редакцію оновленого документа «Положення про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій» (НП 306.2.100‑2004) із залученням фахівців ДП «НАЕК «Енергоатом» у термін до 31 грудня 2020 року;

-       погодити та ввести в дію документи, розроблені для забезпечення функціонування Інтегральної системи нагляду за безпекою АЕС.

 

 

 

 

Голова Колегії

 

Г. ПЛАЧКОВ

 

 

 

 

Секретар Колегії

Т. КНЯЖНИЦЬКА

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux