Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Рішення Колегії Держатомрегулювання від 19.10.2023 № 04
Опубліковано 26 жовтня 2023 року о 16:41


ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А   К О Л Е Г І Ї

від 19 жовтня 2023 р. м. Київ № 04

Про розгляд проєкту документу

«Положення з передліцензійної

оцінки проєкту ядерної установки»

Поточний етап розвитку світової атомної енергетики характеризується розробкою і впровадженням новітніх проєктів ядерних установок (далі - ЯУ), які відносяться до поколінь ІІІ+, ІV і мають суттєво поліпшені характеристики безпеки. В таких ЯУ широко використовуються пасивні принципи роботи систем і елементів, властивості внутрішньої самозахищеності та проєктні рішення, які не мають аналогів у проєктах традиційних атомних електростанцій (далі – АЕС) третього покоління та, відповідно, практичного досвіду експлуатації, що створює певні виклики для регулюючого органу та організацій його технічної підтримки під час проведення регуляторної оцінки ядерної та радіаційної безпеки (далі - ЯРБ) цих ЯУ, ускладнює процес їх ліцензування і може поставити під сумнів принципову можливість отримання позитивного рішення щодо їх подальшого будівництва та введення в експлуатацію.

Задля зменшення невизначеностей результатів регуляторної оцінки ЯРБ проєктів нових ЯУ в деяких країнах, таких як Сполучені Штати Америки (США), Великобританія і Канада, впроваджено процедуру так званої передліцензійної оцінки, яка передбачає проведення попереднього розгляду документації щодо проєкту нової ЯУ та обґрунтувань її безпеки ще до подачі заяви на видачу ліцензії на будівництво та введення в експлуатацію ЯУ. Зазначена процедура формалізована у вигляді керівних документів та апробована. Вона не є обов’язковою і проводиться органом державного регулювання ЯРБ за запитом проєктувальника, експлуатуючої організації або іншої зацікавленої організації або установи.

Впровадження «передліцензійних» процесів (‘pre-licensing’ processes)» в процес ліцензування нових проєктів ЯУ також рекомендується МАГАТЕ (SSG-12 «Ліцензійний процес для ядерних установок»).

Вивчення досвіду передових країн щодо передліцензійної оцінки новітніх проєктів АЕС, в яких запропоновані інноваційні технології, та зусиль міжнародних організацій щодо вирішення регуляторних аспектів їх впровадження та експлуатації підтверджують доцільність запровадження відповідної практики в діяльність Держатомрегулювання. З цією метою Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), як організацією технічної підтримки Держатомрегулювання, за підтримки Брукхевенської національної лабораторії США розроблено проєкт «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки».

Колегія, заслухавши доповідь Департаменту з питань безпеки ядерних установок Держатомрегулювання щодо підходів до розробки проєкту «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки», розглянувши та обговоривши його, КОНСТАТУЄ доцільність впровадження в роботі Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ передліцензійного процесу та, зокрема, «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки».

Підсумовуючи вищенаведене Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Схвалити проєкт рекомендаційного документу: «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки», що додається.

2. Рекомендувати Держатомрегулюванню та ДНТЦ ЯРБ керуватись зазначеним документом під час практичної діяльності.

3. Рекомендувати Держатомрегулюванню поінформувати потенційно зацікавлені сторони (ліцензіатів, проєктні організації, світових постачальників ядерних установок) про можливість передліцензійної оцінки проєктів ЯУ в частині ЯРБ в Україні.

Голова Колегії Олег КОРІКОВ

Секретар Колегії Ірина БАГЛАЙ


Додаток до постанови Колегії Держатомрегулювання № 4 від 19.10.2023 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux