Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 14 листопада 2018 року
Опубліковано 27 листопада 2018 року о 10:57

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

14 листопада 2018 року

 

Голова: Рожило Я.О.

В.о. секретаря: Гаврюк А.Ю.

Присутні члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України:

Рожило Я.О., Кошарна О.П., Головко І.О., Дем’янюк В.В., Іщенко Г.Г., Купний В.І., Лящук О.О.

Запрошені особи:

від Держатомрегулювання: Плачков Г.І. – Голова Держатомрегулювання, Гаврюк А.Ю. – в.о. секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання, Григораш О.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор, Бугай В.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник Відділу ліцензування діючих ядерних установок – державний інспектор, Горошанський А.С. – головний спеціаліст Відділу ліцензування діючих ядерних установок Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор;

від ДНТЦ ЯРБ: Шендерович В.Я.;

інші запрошені особи: Липський О.О., Мартинов О.С., Урбанський Ю.

 

1. Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Рожило Я.О., який привітав учасників заходу, повідомив про порядок денний, поінформував про наявність кворуму та запропонував першим розглянути питання під номером «5», потім «4» питання, далі – «2», «3», «1».

Вирішили:

затвердити порядок денний засідання Громадської ради.

 

2. Різне.

Заслухали:

Рожило Я. О. поінформував, що надійшли документи Іщенка Г.Г. – уповноваженого представника ГО «Молодіжна енергетична спільнота» щодо включення на постійній основі його до складу громадської ради при Держатомрегулювання та запропонував розглянути дане питання.

На голосування виноситься: розглянути документи Іщенка Г.Г. щодо вступу до громадської ради при Держатомрегулювання та включити його до складу громадської ради.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: включити Іщенка Г.Г. до складу Громадської ради при Держатомрегулювання.

 

3. Про надання повноважень голові громадської ради при Держатомрегулювання на представництво громадської ради при Держатомрегулюванні в Координаційному комітеті громадських рад України і на підписання «Угоди про співпрацю між громадськими радами при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, обласних адміністраціях та інших».

Заслухали:

Рожило Я.О. повідомив, що 3 листопада відбувся форум голів громадських рад, на яких голови громадських рад намагаються вирішити питання з КМУ щодо виконання постанови від 20.06.2012 р. № 658 «Про утворення Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади» відповідно до якої голови утворених громадських рад повинні збиратися на засідання у КМУ, які мають проводитись не рідше ніж один раз на квартал. Проте таких засідань не проводили вже 4 роки. Був створений координаційний комітет громадських рад за ініціативи координаційного комітету київських районних рад. У Києві така ситуація, що районних рад немає, проте є районні адміністрації, при яких створені громадські ради. Також створений координаційний комітет цих громадських рад. Співпрацює він з громадською радою при КМДА. Вони у свою чергу виступили ініціаторами проведення зборів голів всіх громадських рад та створення загальної координаційної ради всіх громадських рад при міністерствах та відомствах. Відповідно для того, щоб були повноваження у голови громадської ради при Держатомрегулювання брати участь у засіданнях відповідної координаційної ради, йому мала б громадська рада надати такі повноваження. Тому Рожило Ярослав Олександрович просить членів громадської ради надати йому такі повноваження для підписання угод і т.д. Перед підписанням вся інформація буде розсилатись членам громадської ради для ознайомлення і напрацювання рішення.

На голосування виноситься: надати голові громадської ради при Держатомрегулювання повноваження на представництво в Координаційному комітеті громадських рад України та на підписання окремих документів після окремого обговорення з членами громадської ради, Головою якої є Рожило Я.О. Погодження цих документів може бути проведено шляхом електронного голосування.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: надати голові громадської ради при Держатомрегулювання повноваження на представництво в Координаційному комітеті громадських рад України та на підписання окремих документів.

 

4. Стан реалізації заходів по продовженню/ремонту енергоблоків АЕС та реалізації КзППрБ, зокрема по заходам з продовження терміну експлуатації ЗАЕС-4.

Заслухали:

Горошанський А.С. – куратор ЗАЕС доповів, в Україні наразі експлуатується 15 енергоблоків АЕС на 4-х атомних електростанціях. Також зазначив, що зараз у ремонті знаходиться 2 енергоблоки – це ЗАЕС № 3, ЗАЕС № 6, один енергоблок виходить з ремонту – ЗАЕС № 1. Відповідно до Постанови КМУ від 7 грудня 2011 р. № 1270 Комплексну (зведену) програму підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій передбачається виконати протягом 2012-2020 років. ДП «НАЕК «Енергоатом» розробляє та погоджує з Міненерговугіллям, Держатомрегулювання та ДСНС (у частині здійснення протипожежних заходів) щорічні плани-графіки із зазначенням строків здійснення зведених заходів з підвищення рівня безпеки енергоблоків.

Відповідно до план-графіку 2018 заплановано до виконання низку заходів. На сьогодні надано частину звітів з виконання заходів відповідно до планів-графіків. Ще частина звітів знаходиться на розгляді у Держатомрегулювання. Також до Держатомрегулювання надаються звіти з протипожежних заходів у рамках реалізації КзППрБ після погодження з ДСНС.

З Держатомрегулювання уже погоджено план-графік заходів на 2019 та на 2020 роки. Слід зазначити, що звіт про виконання заходу КзППрБ надається в місячний термін після розробки та узгодження в установленому порядку технічного рішення на введення обладнання в дослідну експлуатацію або в місячний термін з моменту погодження Держатомрегулювання звітних матеріалів для заходів аналітичного характеру. Наразі низка звітів знаходяться на розгляді в Держатомрегулювання.

Відповідно до анотації до план-графіку КзППрБ-2019 ДП «НАЕК «Енергоатом» розпочато роботу з продовження терміну реалізації заходів КзППрБ енергоблоків до 2023 року включно.

Щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку ЗАЕС № 4. Відповідно до програми продовження строку експлуатації заплановано було до виконання 97 заходів. З частини заходів уже звіти погоджено з Держатомрегулювання, інші звіти готуються на погодження. Після продовження терміну експлуатації відповідно до програми потрібно виконати 24 заходи.

Звіт про стан виконання заходів по всім енергоблокам щорічно розміщується на сайті Держатомрегулювання.

В обговоренні взяли участь Шендерович В.Я., Бугай В.В., Рожило Я.О.

На голосування виноситься: прийняти заслухану інформацію до відома.

Голосували: «Одноголосно».

Вирішили: прийняти заслухану інформацію до відома.

 

5. Стратегія розвитку атомної енергетики, зокрема ХАЕС-3,4.

Заслухали:

Григораш О.В. доповів, що фактично йде бюрократична робота. Той стан, що був у 2012 році, залишився і на сьогодні. Було затверджено Кабінетом Міністрів України попереднє техніко-економічне обґрунтування, потім був прийнятий Закон про розміщення проектування будівництва. Потім в умовах агресії РФ роботи по цим документам були призупинені. Закон був відмінений, угода з РФ була денонсована. Експлуатуюча організація розробила Концептуальне рішення щодо будівництва цих енергоблоків, в якому було запропоновано застосовувати для добудови цих енергоблоків реакторні установки виробництва чешської компанії «Шкода». Це Концептуальне рішення було затверджено у жовтні 2014 року, яке попередньо було погоджено з Держатомрегулювання, Міненерговугілля та Мінрегіонбудом. На базі Концептуального рішення було проведено коригування техніко-економічного обґрунтування і це коригування було схвалено у Кабінеті Міністрів України 26 липня 2018 року.

Подальші кроки визначені законодавством України, це розробка нового закону про розміщення проектування будівництва цих енергоблоків. У червні 2018 року Держатомрегулюванням погоджено проект цього закону із зауваженнями. Проте фізичний стан будівництва ХАЕС-3 та ХАЕС-4 на сьогодні не змінився. Зараз оперують тими самими цифрами, що будівельна готовність енергоблоку № 3 75%, а енергоблоку № 4 – 28%. Тобто, якщо за кошторисом, то це 28% для енергоблоку № 3 та 10% для енергоблоку № 4.

Щодо стану будівельних конструкцій, які пропонується застосувати, то це записано окремим рядком у Концептуальному рішенні. Крім Держатомрегулювання на це звернуло увагу і Міненерговугілля, яке у свою чергу ще 20 січня 2016 року звернулося до ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо проведення аналізу та обґрунтування можливості використання будівельних конструкцій. Держатомрегулювання не володіє інформацією про стан проведення вищезгаданої роботи, так як офіційно така інформація не надходила.

Головні відмінності ТЕО 2012 року та 2018 – це зміна типу реакторної установки, зміна постачальника ядерного палива, трохи збільшена електрична потужність та збільшена вартість будівництва.

В обговоренні взяли участь Плачков Г.І., Шендерович В.Я., Рожило Я.О., Бугай В.В., Купний В.І., Головко І.О., Дем’янюк В.В.

На голосування виноситься: прийняти інформацію до відома, що Державна інспекція ядерного регулювання України у своїх діях спираючись на чинну нормативну базу володіє повною інституційною здатністю для того, щоб не допустити порушення ядерної та радіаційної безпеки при проектуванні та будівництві ХАЕС-3 та ХАЕС-4.

Голосували: «Одноголосно».

Вирішили: прийняти заслухану інформацію до відома.

 

6. Статус Державної інспекції ядерного регулювання України як незалежного регулятора, зокрема заходи з забезпечення рішення рахункової палати.

Заслухали:

Плачков Г.І. доповів, що проект Закону 7471-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії» на сьогодні пройшов повторне перше читання та буде винесено на розгляд Верховною Радою України на сесійному пленарному тижні 20-23 листопада 2018 року.

Щодо рішення не лише Рахункової палати України, а також Державної аудиторської служби України, то був підписаний наказ, де зазначено, що начальник Управління економіки, фінансів та обліку несе повну відповідальність за указані в актах зауваження.

В обговоренні взяли участь Рожило Я.О., Купний В.І., Кошарна О.П., Демянюк В.В., Григораш О.В.

На голосування виноситься: Громадська рада при Держатомрегулювання на наступному засіданні хоче розглянути:

1.        План заходів щодо усунення виявлених порушень та недоліків Рахунковою палатою України від 24 квітня 2018 року та поточний стан виконання цих заходів.

2.         Рівень штатного наповнення, кваліфікацію та заробітної плати та надбавок в Інспекції з ядерної та радіаційної безпеки в зоні відчуження (на правах самостійного відділу).

Голосували: «Одноголосно».

Вирішили: Взяти інформацію до відома. Вищезазначені питання щодо усунення виявлених порушень і Інспекції з ядерної та радіаційної безпеки в зоні відчудження детально розглянути на наступному засіданні громадської ради при Держатомрегулювання.

 

 

 

Голова Я. Рожило

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux