Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про виконання умов ліцензії для ЯПУ «Джерело нейтронів»
Опубліковано 28 листопада 2019 року о 15:33

28 листопада 2019 року Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України розглянула стан виконання умов ліцензії на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів». У заході взяли участь представники ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки», Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», ДП «НАЕК «Енергоатом», Державного агенства України з управління зоною відчуження, Державної служби України із надзвичайних ситуацій, Міністерства закордонних справ України, Ради національної безпеки і оборони, Національної академії наук та всі, кому важливі питання безпеки людини та навколишнього середовища.

 

 

Питання про виконання умов ліцензії на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» розглядається уже другий рік поспіль. Сьогодні викликає занепокоєння стан виконання заходів та якість розроблених документів, за словами Григорія ПЛАЧКОВА, Голови Держатомрегулювання.

Представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ протягом 2013-2019 років розглядали щомісячні звіти ННЦ «ХФТІ» щодо виконання умов ліцензії, провели інспекційні перевірки (обстеження), взяли участь у роботі комісій із перевірки знань, вимог ядерної та радіаційної безпеки у посадових осіб ЯПУ «Джерело нейтронів».

 

«На етапі видачі окремого письмового дозволу на фізичний пуск ЯПУ «Джерело нейтронів» є суттєві зауваження до попереднього звіту з аналізу безпеки. Таким чином у Держатомрегулювання відсутні підстави для ухвалення позитивного рішення стосовно видачі окремого дозволу на фізичний пуск ЯПУ «Джерело нейтронів», – підсумовуючи, наголосив Андрій ШЕПІТЧАК, начальник відділу ліцензування нових ядерних установок – державний інспектор Держатомрегулювання.

 

Зі свого боку ННЦ «ХФТІ» поінформували про доопрацьовання документів із урахуванням наданих зауважень.

 

За результатами обговорення, Колегія Держатомрегулювання рекомендувала ННЦ «ХФТІ» підвищити рівень персональної відповідальності та якості документів, що надаються на розгляд до Держатомрегулювання у рамках ліцензійного процесу із дотримання вимог чинного законодавства під час впровадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ЯПУ «Джерело нейтронів». Також зауважили НАН України на необхідність посилення контролю за діяльністю установи, що знаходиться у сфері її державного управління.

У свою чергу ННЦ «ХФТІ» поінформували про доопрацьовання документів з урахуванням наданих зауважень.

 

Із Постановою Колегії Держатомрегулювання можна ознайомитися www.snrc.gov.ua 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux