Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Позиція Держатомрегулювання щодо відкритої заяви Громадської ради при Держатомрегулюванні
Опубліковано 14 лютого 2019 року о 14:58

Відповідно до Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України (далі – Громадська рада), одним із основних завдань Громадської ради є подання до Держатомрегулювання обов’язкових для розгляду пропозицій з питань, щодо яких Держатомрегулювання проводить консультації з громадськістю, підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у сфері безпеки використання ядерної енергії.

Необхідно відзначити, що жодного разу Громадською радою з лютого 2017 року по лютий 2019 рік не подавалися пропозиції, що стосуються вдосконалення системи регулювання чи підвищення ядерної та радіаційної безпеки в країні. В той час, підвищений інтерес Громадської ради мали питання, що безперечно становлять суспільний інтерес, але їх вирішення не входить до компетенції Держатомрегулювання, зокрема: кадрові проблеми енергетичної галузі, тарифи на електроенергію АЕС та енергетична безпека, стратегія розвитку зони відчуження, енергетична стратегія та інші.

Жодної громадської думки та пропозиції щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у сфері безпеки використання ядерної енергії Держатомрегулювання не отримала від Громадської ради.

Поряд з цим, Держатомрегулювання з розумінням ставиться до думки Громадської ради, викладеній у відкритій заяві.

Ці питання є дуже чутливими для громадськості країни, що переживає наслідки Чорнобильської катастрофи. Тому, Держатомрегулювання є відкритою і закликає до фахового діалогу з центральними органами виконавчої влади та фаховими організаціями, для обговорень порушених у відкритій заяві питань.

Також ми готові надати компетентним контролюючим органам усі обґрунтування щодо дій та рішень Держатомрегулювання, зазначених у відкритій заяві Громадської ради.

Вважаємо, що розміщення Громадською радою у засобах масової інформації відкритої заяви може схвилювати громадян та бути інструментом для маніпуляцій окремими особами. Дозвільна та наглядова система в сфері безпеки використання ядерної та радаційної безпеки має бути незалежною від окремих персоналій та політики.

З 1991 року у світі вже двічі змінилася система радіаційного захисту. Імплементація міжнародних вимог безпеки та європейського законодавства на сьогодні здійснюється в надзвичайно складних умовах – здійснюється одночасне реформування та адаптація до європейського законодавства в усіх сферах економіки. За таких умов важливо зберегти незалежність регулюючого органу та відповідність національного законодавства міжнародним та європейським стандартам безпеки.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux